Hood Movies

A fekete filmek vagy ahogy a műfaj ismerői nevezik a Hoodmovie-k a virágkorukat a 90-es években élték. Az akkor időknek ezen zsánerét tulajdonképpen a Los Angelesi és a New Yorki Hip Hop elit tartotta a kezében,a színészek pedig egy pár esettől eltekintve az egész érát végigkísérték. A legtöbb filmben ugyan azokat a fekete színészeket láthatjuk. A zsáner jellemzői közé tartozik, a nehézsorsú fekete negyedekben dúló erőszak,a bandaháborúk, a drogok és a fegyverek világa,az oktatás és a rasszizmus mintái és lenyomatai,valamint a gettóbeli élettől való szabadulás ami a legtöbb esetben meghiúsul. A 2000-es években a műfaj iránti kereslet átalakult a könnyedebb vagy éppen a művészibb irányzat felé terelődtek a filmek. A hip Hop szubkultúra szerelmesei a fekete zene és kultúra kedvelőinek az izlése pont annyira megváltoztatta ezen zsánert mint amennyire a Rap zenét mint sajátos műfajt is. A generációváltás e műfaj életében is meghozta a változásokat és egy bizonyos szinten a minőségromlást és a filmágazat felhigulását is.

Mivel nagy rajongója vagyok a hip hop kultúrának és így ezen filmezési ágazatnak is,ebben a blogban megosztom magukat a filmeket és a róluk alkotott rövid véleményemet.

Szemet Szemért

Kiadás: 1989.05.19


Rendező: Spike Lee

Forgatókönyv: Spike Lee

Játékidő: 120 perc


Szereplők:

Danny Aiello,John Torturro,Spike Lee,Richard Edson,Robin Harris,Samuel L. Jacson


Egy megosztó film a fekete pride egyik atyjától a kezdeti időszakból. A Hip Hop és Hoodmovie-k között mindig is alapműnek számított ez az alkotás. Aki megnézi az biztos nem marad a középúton vagy nagyon tetszeni fog neki a zsáneren belül vagy nagyon nem. Jelenleg a világ legnagyobb filmes kritikai tanácsa szerint minden idők 100 legjobb filmjének egyike! A műfaj szerelmeseinek kötelező darab.

 10 / 7,5

Micsoda Buli

Kiadás: 1990.03.09


Rendező: Reginald Hudlin

Forgatókönyv: Reginald Hudlin

Játékidő: 99 perc


Szereplők:

Martin Lawrence , Robin Harris , Tisha Campbell-Martin , John Witherspoon , Reginald Hudlin , Mike Pniewski


Egy klasszikus Hip Hop film tele humorral, baromi jó hangulattal, kiváló szinkronnal, és nem utolsó sorban kultikus táncbetétekkel. A film főszereplő duója nem csak a filmes világba kóstolt bele hanem a zenei világba is beléptek a Rap mezejére,és akkoriban a közönség szerette amit csináltak. A zsáneren belül gyakorlatilag kultfilmnek számít az első rész,bár trilógia készült a Micsoda buliból de a második és a harmadik rész sajnos nem tudta már megütni az első szintjét.

10 / 8

New York Királya

Kiadás: 1990.07.10


Rendező: Abel Ferrara

Forgatókönyv: Nicholas St. John

Játékidő: 103 perc


Szereplők:

Christopher Walken - Larry Fishburne - David Caruso - Victor Argo - Wesley Snipes - Janet Julian


A szereposztás első osztályú. A zenék és a hangulat kiváló. Sokan úgy gondolják hogy ez inkább egy olaszos gengszter film fekete köntösben,de bárhogy is vélekedjen róla az ember miután megnézte biztos hogy az egyik legjobbnak fogja tartani a kategórián belül.

10 / 8,5

Egyenesen Brooklynból

Kiadás: 1991.06.13


Rendezte: Matty Rich

Forgatókönyv: Matty Rich

Játékidő: 91 perc


Szereplők:

Lawrence Gilliard Jr.,Ann D. Sanders,George T. Odom,Matty Rich


Egy fajsúlyos alkotás a gettóbeli életfelfogásokról,és látásmódról melyet a kilátástalanság szül. A klasszikus sémákon túl az egész film mégis nagyon meg tudja fogni az embert. A filmhez sajnos magyar szinkron nem készült! Angolul tudóknak és fanoknak erősen ajánlott!

10 / 8

Fekete Vidék

Kiadás:1991.07.02


Rendező: John Singleton

Forgatókönyv: John Singleton

Játékidő: 112 perc


Szereplők:

Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut ,Larry Fishburn,Nia Long


Ha valakit aki e katagória szerelmese és megkérdeznek hogy mondja el szerinte melyik a legjobb 5 film, akkor kizárt hogy ezt ne sorolná oda! Egy igazi klasszikus "kitörési kísérlet" a gettó mocskából és drogvilágából. John Singletonról nem mellesleg illik tudni hogy a klipkészítés terén is komolyakat alkotott a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején! Természetesen a fekete műfaj sztárjaival dolgozott együtt sokat.

10 / 8,5


New Jack City

Kiadás: 1990.01.17


Rendező: Mario Van Peebles

Forgatókönyv: Thomas Lee Wright / Barry Michael Cooper

Játékidő: 100 perc


Szereplők:

Wesley Snipes ,Ice T ,Chris Rock, Mario Van Peebles, Judd Nelson


Az 1986-os crack kokain robbanás idején játszódik a történet. Nino Brown a helyi drogvezér és sleppje felépítik a tökéletesnek hitt birodalmat. Harlem lakosai rettegik a blokkban pedig ő az úr. A történetben az a komoly hogy a valóságban is nagyon hasonló volt a helyzet abban a korszakban és hasonló elveken utcáról utcára ment a birtoklási harc a felszínen és a felszín alatt is.

10 / 8

Micsoda Buli 2.

Kiadás: 1991.10.23

Rendező: Doug McHenry / George Jackson

Forgatókönyv: Daryl G. Nickens / Rusty Cundieff

Játékidő: 90 perc


Szereplők:

Kid 'n Play, Full Force, Tisha Campbell , Queen Latifah ,Georg Stanford ,Brown Tony, Ralph Tresvant, Martin Lawrence


Az elsőrésztől nem sokkal marad el. Kid és Play továbbra is hozzák az igazi partyfigurákat. A film története gyakorlatilag ugyan az mint az elsőé csak a környezet más. Buli és egy kis hip hop feeling!

10 / 7

Békétlen Zóna

Kiadás: 1992.09.18

Rendező: Stephen Milburn Anderson

Forgatókönyv: Stephen Milburn Anderson

Játékidő: 99 perc


Szereplők:

Glenn Plummer ,Carl Lumbly,Byron Minns


Bobby története nem is annyira az ő története. Sokkal inkább egy gang alakulásának és az ő életének vészterhes szociodrámája,melyben a végén már "egyenlők" ide vagy oda már a fia lesz az aki meghatározza tetteit és gondolatait. A mellett hogy az egyik legkisebb bevételt hozó gang/hoodmovie lett az idők folyamán amire nem szolgált rá,azt is ki lehet jelenteni hogy az egyik legjobb!

10 / 8,5

Hosszú lé

Kiadás: 1992.01.17

Rendező: Ernest R. Dickerson

Forgatókönyv: Ernest R. Dickerson, Gerard Brown

Játékidő: 95 perc


Szereplők:

Omar Epps ,Jermaine Hopkins ,Khalil Kain ,Tupac Shakur


Egy film a barátságról és a környezet szülte szociopatizmusról. A vágyakról a pénzről és a feltétlen jóban rosszban effektusról. Ezt a filmet nem lehet úgy nézni mint egy tipukus hood filmet vagy gangsta filmet mert egyik se. Ez az alkotás egy baráti társaság drámája és sokkal inkább egy szociokrimi fekete közegben mint bármi más. De ez mit se von le az értékéből. Tupac is kiválót alakít,kötelező ebben a stílusirányzatban.

10 / 8

Trespass

Kiadás: 1992.12.25

Rendező: Walter Hill

Forgatókönyv: Bob Gale / Robert Zemeckis

Játékidő: 101 perc


szereplők:

Bill Paxton, Ice-T ,William Sadler, Ice Cube


Egy egészen fura film,két tűzoltó krimije vagy drámája. Nehezen sorolható be a hoodmovie kategóriába semmi esetre sem egy átlagos film. A történet nagyon egyszerű 2 tűzoltó "kincsre" bukkan és a kapzsiság megjelenik a színen. A helyi "feka" kiskirály és sleppje is belefolyik a cselekménysorozatba és az egész film egy állóháborúról szól egy épületblokkban. Sajnos a filmet sem Ice Cube sem Ice T karaktere nem tudja megmenteni. Viszonylag komoly pénzért 14 millió$ -ból készült a film és nullásra tudták kihozni éppenhogy! Ez is jól mutatja hogy eléggé kilóg a sorból.

10 / 6

CB-4

Kiadás: 1993.03.12

Rendező: Tamra Davis

Forgatókönyv: Chris Rock ,Nelson George ,Robert LoCash

Játékidő: 90 perc


Szereplők:

Chris Rock, Allen Payne, Phil Hartman, Chris Elliott


Egy teljesen komolyan vehetetlen hoodmovie. A kategórián belül a hip hop vígjáték filmek szekcióját erősíti. Chris Rock sajátos humora átszövi az egész filmet és egy végtelenül kreatív módon mutatja meg nekünk hogy hogyan is látja ő ezt a "gangsta shit " féle világot. A film egyébként az NWA történetéhez is kapcsolódik bizonyos tekintetben,fellelhető némi áthallás a straight out of compton rendszerkritikus soraival.

 10 / 7

Hazug igazság

Kiadás:1993.07.23

Rendező: John Singleton

Forgatókönyv: John Singleton

Játékidő: 109 perc


Szereplők:

Janet Jackson ,Tupac Shakur ,Tyra Ferrell ,Regina King ,Joe Torry


A Feket Vidék után Singleton abszolút nem adta lejjebb a mércét. Anno a film kapott hypeot rendesen ennek is köszönhetően megduplázta a befektetést nagyon rövid idő alatt. A film maga pedig meg is érdemli mert kiváló alkotás lett. Nem éppen egy nyers gettó gangsta gangháború meg drogtörténet,de nagyon szerethető. Ez a film egy szerelmes mozi fekete szereplőkkel. Ennyi. Függetlenül a pontszámomtól nekem az egyik örök kedvenc marad. A film angol címe pedig a hitvallásom lett. A költői igazság mindenek előtt!

10 / 7

Strapped

Kiadás: 1993.08.21

Rendező: Forrest Whitaker

Forgatókönyv: Dena Kleiman

Játékidő: 104 perc


Szereplők:

Bokeem Woodbine,Kia Goodwin ,Chi Ali ,Yo-Yo,Isaiah Washington,Kool Moe Dee ,Busta Rhymes,Fredro Starr


Egy klasszikus hip hop film tele tűzdelve sztárokkal. Elsőre hirtelen ezt gondolná az ember de ez a történet korántsem ennyi! Bokeem első komoly szerepe volt Diquan karaktere és hozta is az elvárhatót. A film egész ideje alatt valami megfoghatatlan feszültséggel van tele,ami folyamatosan viszi előre az embert. Sajnos magyar szinkron nem készült hozzá a film magán kiadásban az HBO films kezelése alatt látott napvilágot. A film hangulata illetve hangulat ingadozásai nagyon erősek néha már azt érzi az ember hogy egy kis kamaradarabot néz.

10 / 7

Veszélyes elemek

Kiadás: 1993.05.26

Rendező: Hughes fivérek

Forgatókönyv: Tyger Williams

Játékidő: 97 perc


Szereplők:

Tyrin Turner ,Jada Pinkett, Bill Duke, Charles S. Dutton


Ha meg kellene neveznem a hoodmoviek királyát akkor ez a film ülhetne a trónra. Nyers,erőszakos a hangulatok és az alakítások is első osztályúak,a zene is hozza a kötelezőt. Mindössze 3 millió$ -ból készítették és 28 milliót hozott! Igazi nyers hoodmovie. Kultuszfilm a fekete mozik világában és teljesen méltó módon.A film egyik érdekessége hogy 2pac megkapta Cain szerepét majd jól összebalhézott a rendezőkkel emiatt kirúgták a produkcióból. Fenyegetőzés pereskedés minden volt ahogy lennie kell de végül is már nem segített a dolgon. A film csak ezért nem 10 pontos.

10 / 9,5

A vér kötelez

Kiadás: 1993.04.16.

Rendező: Taylor Hackford

Forgatókönyv: Jimmy Santiago Baca, Jeremy Iacone ,Floyd Mutrux


Szereplők: 

Jesse Borrego,Benjamin Bratt,Enrique Castillo,Damian Chapa


Egy újabb megosztó alkotás 3 sorsról amik hol összefornak hol elválnak.

A filmbeli érdekességek közé tartozik hogy bár a gangek kitaláltak a valóságban mégis van alapjuk,és a forgatókönyvírók segítséget is kaptak igazi tagoktól és börtönt is megjárt gyilkosoktól bandatagoktól! A festményeket Cruz Candelaria készítette! További érdekesség hogy az eredetiség oltárán a San Quentin Állami Börtön falain belül készült a film ahogy a történetben is van! Kiváló hoodkrimi!


10 / 8

Micsoda buli 3.

Kiadás: 1994.01.12.


Rendező: Eric Meza

Forgatókönyv: David Toney, Takashi Bufford

Játékidő: 100 perc


Szereplők:

Kid 'n Play ,Bernie Mac, Gilbert Gottfried, TLC, Angela Means, Immature Michael Colyar, Tisha Campbell


Ez a film tipikus példája a trilógiakényszernek. Az első rész kultfilm lett a kategórián belül a második egy korrekt folytatásnak tekinthető,ez a harmadik rész viszont már inkább erőltetett kategória sajnos. Ettől függetlenül ha valaki látta az első kettőt akkor ezt is meg kell néznie a rend kedvéért.

10 / 6,5

Sugar Hill

Kiadás: 1994.02.25

Rendező: Leon Ichaso

Forgatókönyv: Barry Michael Cooper

Játékidő: 123 perc


Szereplők:

Wesley Snipes, Michael Wright, Theresa Randle, Clarence Williams III ,Abe Vigoda ,Ernie Hudson


Egy igazi klasszikus Harlemes New Yorki felfogású gengsztersztori,egy újabb Snipes film ami hozza az elvárható szintet. Van árulás, szerelem, a kiszakadás a gettóból faktor ,és mindez nyakon öntve a drogpénz és a hatalom megrészegítő szószával. Gyakorlatilag nem lehet belekötni annyira rendben van,minden szempontból az egyik legjobb!

10 / 8

Túl a palánkon

Kiadás: 1994.03.23

Rendező: Jeff Pollack

Forgatókönyv: Barry Michael Cooper

Játékidő: 96 perc


Szereplők:

Duane Martin Leon, Tupac Shakur, Marlon Wayans, Bernie Mac


A film egyik különlegessége hogy két ismert magyar címen is kiadták! A Harlemi ziccer ugyan ez a film!

A karakterek jók,a hangulat nem rossz,a vágás minősége közepes,a történet korrekt. A kor feelingje miatt kötelező de a zsáneren belül túl nagy durranásra ne számítson senki. Tupac leggyengébb szerepe és a leggyengébb filmje is.

10 / 6,5

Crooklyn

Kiadás: 1994.05.13

Rendező: Spike Lee

Forgatókönyv: Spike Lee

Játékidő: 110 perc


Szereplők:

Alfre Woodard, Delroy Lindo, Spike Lee ,Zelda Harris


Spike Lee megbukott alkotása érdekes státuszban van . A legtöbben akik látták már a filmet és nincsenek hozzászokva a kifejezetten Spikeos elvont látásmódokhoz azoknak ez a film biztos hogy nem fog tetszeni. Akik viszont csak úgy ülnek le hogy egy nem átlagos filmélményre vágynak azok meg fogják kapni amit szeretnének. Jó zene jó atmoszféra. A film sajnos magyar szinkront nem kapott. A műfajon belüli besorolása nagy kérdés lehet de a hangulata nagyon erős.

10 / 7.5

Kint az utcán

Kiadás: 1994.08.24

Rendező: Boaz Yakin

Forgatókönyv: Boaz Yakin

Játékidő: 114 perc


Szereplők:

Sean Nelson, Giancarlo Esposito, Samuel L. Jackson, N'Bushe Wright


Egy igazi deep run ez a film a gyermeki személyiségtorzulások világába. A karakterek nagyon élnek, a hangulatok néhol nagyon sematikusak néhol egészen nagy erővel hatnak. A film dinamikája és történetvezetése SLJ játéka mind mind sodorják előre az embert. Kiváló szabadulás a gettóból tipusú film,egy 12 éves zseni látószögéből!

10 / 8

Jason Balladája

Kiadás: 1994.09.28

Rendező: Doug McHenry

Forgatókönyv: Bobby Smith, Jr

Játékidő: 120 perc


Szereplők:

Allen Payne, Jada Pinkett ,Bokeem Woodbine, Anthony 'Treach' Criss ,Eddie Griffin, Forest Whitaker


Egy nagyon erős film,a szabadulás a gettóból tipusú storyk közül. Egy szerelmi szállal átszőtt dráma mely erősen ráül az ember lelkére. A filmkockákon minden felvonul ami klisé a kategórián belül de azt valahogy mégis úgy tálalja nekünk a rendező hogy az ember nagyon jó szájízzel tudja fogyasztani. Nagyon gondolkodtam hogy több pontot megér e mert ha megfelelő állapotban kapja el az embert akkor akár az egyik nagy kedvence is lehet majd.

10 / 8

Megoldatlan Egyenletek

Kiadás: 1995.01.11

Rendező: John Singleton

Forgatókönyv: John Singleton

Játékidő: 127 perc


Szereplők:

 Jennifer Connelly, Ice Cube, Omar Epps, Michael Rapaport ,Kristy Swanson, Laurence Fishburne


Egy film a rasszizmusról az oktatásról az ideológiai harcokról. Egy korszakos lenyomat a 90-es éra felsőoktatásáról,a tinédzser korban lévő elme befolyásolhatóságáról,a lelki erő létéről vagy éppen hiányáról. Singleton újabb kihagyhatatlan alkotása, a kategórián belül. Pokolian jó film minden képkocka aranyat ér e kategóriában!

10 / 9

Kölykök

Kiadás: 1995.05.17 (Cannes)

Rendező: Larry Clark

Forgatókönyv: Harmony Korine

Játékidő: 91 perc


Szereplők:

Leo Fitzpatrick, Justin Pierce, Chloë Sevigny, Rosario Dawson


LC streetmovie-ja egy olyan kategóriát képvisel mind tartalmilag mind képi megvalósításban ami túlmutat az egyszerű hoodfilmek világán. Egy tinédszer szociodráma,egy korlenyomat,egy "beteg" generáció sajátságos kulturális esszenciájáról. Zseniális alkotás . Fekete gettóban élő tinik helyett kapunk nagyvásori deszkás fehér suhancokat. A bandaháborúk helyett és a nagystílű drog és pénzcserék helyett ,átlagos cannabis és drogfüggő szociopata a téren lógó brancsokat.

10 / 9

New Jersey Drive

Kiadás: 1995.04.19

Rendezte: Nick Gomez

Forgatókönyv: Nick Gomez

Játékidő: 98 perc


Szereplők:

Sharron Corley, Gabriel Casseus, Saul Stein, Gwen McGee


Egy közepes alkotás Spike Lee kezei által Nick Gomez prezentálásában. A film középpontjában az autólopás "fővárosában" mi is lehetne mint maga az autólopás háttere kultúrája. A filmet egyébként eredeti helyszíneken forgatták Newarkban ,Harlemben és Queensben Brooklynban. A filmhez magyar szinkron nem készült!

10 / 6

Végre Péntek

Megjelenés: 1995.04.26

Rendező: F. Gary Gray

Forgatókönyv: Ice Cube / DJ Pooh

Játékidő: 91 perc


Szereplől:

Ice Cube - Chris Tucker - Nia Long - Tiny "Zeus" Lister, Jr. Regina King - Anna Maria Horsford - Bernie Mac - John Witherspoon


A rendező első filmje amivel rögtön belecsöppent a kultfilmesek státuszába! Fenomenális ám annál egyszerűbb történet,egy naplopóról aki elfüstöli a mariskát eladás helyett. A South Centrali "kertvárosi gettó" hangulat első osztályú (ott is forgatták a filmet,a Crips területén) a feeling iszonyat jól ül minden humorával és helyzetkomikumával együtt. A top 5 -ben van a zsáneren belül minden vitán felül áll.

10 / 9

Veszélyes kölykök

Megjelenés: 1995.08.11

Rendező: John N. Smith

Forgatókönyv: Ronald Bass

Játékidő: 99 perc


Szereplők:

Michelle Pfeiffer , George Dzundza


Hatalmas sikerként söpört végig az aranykor közepén ez film az akkori filmszerető közegen és a hip hop kultúra közegén. Mainstream film lett nagyon gyorsan. Így amilyen hamar elmúlt a hype olyan hamar merült feledésbe, de a film betétdala az mindmáig alapkő a rap kategóriában. Coolio és LV közöse a Gengszterek paradicsoma kortalan örök klasszikus maradt.

A nehézsorsú tinikből verődött osztálydráma talán a nosztalgiafaktor miatt kaphatna magasabb pontot is de ha objektív marad az ember akkor be kell látnia hogy a feelinggel sok gond van.

10 / 6,5

Nepperek

Megjelenés: 1995.09.05

Rendező: Spike Lee

Forgatókönyv: Richard Price

Játékidő: 123 perc


Szereplők:

Harvey Keitel,John Turturro,Delroy Lindo,Mekhi Phifer,Isaiah Washington,Keith David,Pee Wee Love


A Clockers nem véletlenül a kategória egyik legjobbja. Hogy ez e Spike legjobb filmje arról nyilván megoszlanak a vélemények de nehéz lenne azt mondani hogy nem. A film producere maga rendező félisten Martin Scorsese volt! Nyers kiváló dialógok jó atmoszféra. Harvey nagyot alakít. Egyszerűen alapmű a zsáneren belül!

10 / 8,5

Halott Pénz

Megjelenés: 1995.10.06

Rendező: Hughes brothers

Forgatókönyv: Michael Henry Brown

Játékidő: 117 perc


Szereplők:

Larenz Tate, Keith David ,Chris Tucker, N'Bushe Wright, Freddy Rodriguez ,Bokeem Woodbine


Elég megosztó film lett. Sok helyen azt érezheti néző hogy bizonyos helyzetekben a rendezők nem tudtak határt szabni a saját koncepcióiknak. Ez nyilván az irántuk támasztott hatalmas elvárás miatt volt hiszen a kategória királyát alkották meg korábban a Veszélyes elemekkel. A nyers elemek és a drámaiság sokszor disszonanciába torkollik de mindent összevéve még így is egy jó dráma és akció keverék.

10 / 7,5

Ne légy barom míg iszod  a dzsúzod a gettóban

Megjelenés: 1996.01.12

Rendező: Parish Barclay

Forgatókönyv: Marlon Wayans ,Shawn Wayans

Játékidő: 89 perc

Szereplők: Wayans brothers


Talán nincs is olyan ember aki ezt a filmet nem látta. Egy korszakalkotóan humoros fricska,egy abszolút komolyan vehetetlen vígjáték és paródia a fekete vidékből és a veszélyes elemekből. Nincs ennél a filmnél humorosabb hoodmovie,igaz nem is próbálta meg senki soha übereleni valószínűleg nem is lehet.

" Ez a film egy vicc, annak viszont annyira zseniális hogy nem lehet belekötni semmilyen módon."

Maximálisan igaz a fenti állítás!

10 / 9,5

Osztály Vigyázz

Megjelenés: 1996.09.25

Rendező: Hart Boncher

Forgatókönyv: Pat Proft , David Zucker

Játékidő: 86 perc


Szereplők:

John Lovitz, Tia Carrere, Natalie Thompson,Mekhi Phifer

Nehéz mit mondani erről a filmről. A veszélyes kölyköket is alapvetően az idő szépíti meg és bizonyos fokig a nosztalgia miatt is ad rá az ember egy hajszállal jobb pontot mint amit érdemel . Erre filmre viszont sem akkor sem most nem lehetne még jóindulattal se megadni azt amit arra. Az összehasonlítás nem véletlen gyakorlatilag annak a filmnek egy zsidók által készített remakeje. Sajnos elég trash lett,hoodmovienak nem elég erős vígjátéknak meg nem jó.

Filmesztétikai szempontból: 5,5

A nagy dobás

Megjelenés: 1996.11.06

Rendező: F.Gary Gray

Forgatókönyv: Takashi Bufford, Kate Lanier

Játékidő: 123 perc


Szereplők:

Jada Pinkett Smith,Queen Latifah,Vivica A. Fox,Kimberly Ellise


Sose felejtem el mikor először láttam ezt a klasszikus kitörés a gettóból stílusú filmet. Gray a klippkirály újra megmutatta hogy nem igazán tud hibázni. Egy fekete szociodráma 4 nő szemszögéből akik személyes csapdáikból kiútként összefognak. 4 teljesen más karakter de 2 dolog is összeköti őket a kilátástalanságban. A szabadulás vágya és a barátság. A szabadságnak ára van és ez a film is rámutat a véres valóságra és a veszteségek súlyára. A kategória egyik legjobbja,vitán felül áll.

10 / 9

Utolsó belövés

Megjelenés: 1997.01.29

Rendező: Vondie Curtis-Hall

Forgatókönyv: Vondie Curtis - Hall

Játékidő: 91 perc


Szereplők:

Tim Roth , Tupac Shakur,Thandie Newton


Vondie újabb saját filmje nagyon komoly sajtót kapott anno. Sajátságos státusza van a filmnek igazából senki se tudja nagyon besorolni. Hoodmovie kategóriába 2Pac miatt került és a drogkérdés miatt. Tim Roth karaktere a lecsúszott junkie stílusa és kultstátusza miatt a filmezésben eléggé eltolta a film hangulatát az underground filmezés felé. Ez a film sokkal inkább egy drogos film mint egy hoodmovie. Annak viszont kiváló. Az alakítások rendben vannak nagyon élnek a karakterek,2 pac legjobb alakítása,sajnos már nem láthatta viszont magát utolsó szerepében.

10 / 8

187

Megjelenés: 1997.08.03

Rendező: Kevin Reynolds

Forgatókönyv: Scott Yagemann

Játékidő: 119 perc


Szereplők:

Samuel L. Jacson, John Heard


Egy chicano banda szociopata "vezére" és egy nagybetűs tanár közti kiéleződő dráma klasszikus atmoszférával nem túl jó kameramunkával viszont jó történettel és karakterekkel. Kevés annyira szerethető karakter van a hoodmoviek világában mint Garfield aki él hal a tanári munkáért. Az hogy végül hova fajul a story és milyen személyiségbeli torzulásokon megy keresztül és az oktatásba vetett hite pedig hogyan transzformálódik a dráma fokozódásával az valami egészen furcsa dinamikát ad a filmnek.

Kihagyhatatlan klasszikus.

10 / 7,5

I'm Bout it

Megjelenés: 1997.06.06


Rendező: Master P.

Forgatókönyv: Master P.

Játékidő: 90 perc


Szereplők: Master P. és barátai


Iszonyatos közhelypufogtatások,eszement mennyiségben kimondott fuckin, és verziói illetve mixelései. Az egész filmet egy szál kézi kamerával vették fel a leggagyibb technikával emiatt film tényleg életaszagu. Az költségvetésére a legjobb szó a nulla. Master P tényleg komolyan próbálkozott minden fronton kezdve a zenétől a filmezésig a színészkedésig az üzleti világig. A rap világában pl. úttörőnek számít. Az már egy más kérdés hogy mindenben egy nímand volt és miután feltört már a legtöbb dologban amihez nyúlt másodosztályt képviselt.

10 / 5.5

Slam - A szó fegyver

Megjelenés: 1998.01.04 (Sundance festival)

Rendező: Marc Levin

Forgatóköny: Marc Levin Richard Stratton Sonja Sohn Bonz Malone Saul Williams

Játékidő: 104 perc


Szereplők:

Saul Williams,Sonja Sohn,Marc Levin,Bonz Malone,Beau Sia


Egy meglehetősen fura film egy kábítószerárus és repper - költő történetéről. A Washingtoni gettóból való szabadulási kísérletként is felfogható a film de nem igazán nevezhető annak. A főhős Ray egy zseni a maga módján de a kibontakozásának útjában nem csak a környezete áll de ő maga is. Mindenképpen kötelező darab a műfajon belül. A Sundance Filmfesztivál Zsűri Nagydíjának és az 1998-as Cannes-i Filmfesztivál Aranykamera- és Közönségdíjának egyhangú nyertese lett ez az alkotás.

10 / 7

Játékosok Klubja

Megjelenés: 1998.04.08


Rendező: Ice Cube

Forgatókönyv: Ice Cube

Játékidő: 91 perc


Szereplők:

Bernie Mac,Ice Cube,Jamie Fox,Lisa Raye


Egy betekintés A stripklubbok világába egy nő szemszögén keresztül aki boldogulni próbál a nehézségei ellenére. Ice filmje iránt megvolt a bizalom meg a kereslet már anno is de valahogy mégse lett sikeres a műfajon belül. Lehet nem lett elég pimpes vagy nyers,talán túl "családbarát" lett a végeredmény. A műfaj szerelmeseinek valamilyen szinten egy középszer marad örökre de ettől függetlenül helye van a palettán. Talán ha nem ő irta volna a forgatókönyvet hanem egy nő akkor  egy sokkal erőszakosabb nyersebb alkotás is lehetett volna.

10 / 7

Könnyű Pénz

Megjelenés: 1998.11.04

Rendező: Hype Williams

Forgatókönyv: Hype Williams , Nas

Játékidő: 95 perc


Szereplők:

DMX,NAS,Method Man, Taral Hicks,T-Boz


Egy jól kitalált de egy kicsit talán elkapkodott megvalósítás.  Nas a New Yorki rap királya és egyik intellektuális menedéke,barátjával a klippkirállyal Hype-al összeállva próbált meg egy üzenetet közvetíteni Tommy megtérésén keresztül. A Film talán leggyengébb pontja hogy az akkoriban felkapott Hassan volt a kamerák mögött és nem maga a mester. Mindent összevéve ,jók a karakterek,jó a hangulat és összességében egy jó kis filmet kapunk. Eredeti nyelven sokkal jobb mint szinkronnal.

10 / 8

Srácok

1997.07.16


Rendező: Rick Famuyima

Forgatókönyv: Rick Famuyima

Játékidő: 106 perc


Szereplők:

Taye Diggs, Omar Epps, Sean Nelson


Nem is tudom miért tettem ide e kategóriába. Tulajdonképpen nincs is itt a helye hiszen egy vígjátékról van szó fekete színészekkel. 3 jóbarát elmélkedése és reflexiói. A történet középpontja Roland és az ő érzései a házasságkötése kapcsán. Túl sok szót nem igazán érdemes fecsérelni a dologra,egyszerre érzelmes és humoros film,egyszer teljesen vállalható egy kis filmezésre.

10 / 6


A bűn mélyén

1999.08.25


Rendező: Michael Rymer

Forgatókönyv: Paul Aaron

Játékidő: 95 perc


Szereplők: Omar Epps, LL Cool J


Ezt sem tudom miért raktam e kategóriába mert alapvetően egy krimi stílusu film. Klasszikus rendőrsztori egy beépülésről aminek a végén a kérdés már nem csak az hogy bűnhődik e a bűnös hanem a rendőri hitvallás hol ér véget és hol kezdődik a bűnözői! Meddig mehet el egy rendőr hogy rács mögé zárjon egy nagyhalat?! Ezt boncolgatja a film klasszikus megoldásokkal,semmi extra.

10/ 6,5

Colorz of Rage

1999.08.05


Rendező: Dale Resteghini

Forgatókönyv: Dale Resteghini

Játékidő: 90 perc


Szereplők:

Dale Resteghini, Redman, Queen Pen


Dale első filmes próbálkozása volt és egyben egy igen érdekes karrier kezdete is. Az elmúlt 20 évben nagyon kevesen ismerték meg  nevét ennek az igen aktív, hip hop kultúrában is elfogadott fehér csókának. 20 éve készíti a klippeket a politikai és egyéb komoly társadalmi témáju rövidfilmjeit is. A CoR sajnos magyar nyelven nem jelent meg pedig úgy érzem hogy lett volna rá igény a kategóriában. Egy New Yorkba költöző fiatal pár nehézségeit mutatja be a film. Ez persze igy túl egyszerűnek hangzik,de mivel a pár vegyes faji összetételű így már egészen más lesz a leányzó fekvése. Még Amerikában se látták olyan sokan ezt a filmet és akik látták azok is lehúzták,de én nem tudom megtenni a filmmel. Szerintem érdemes megnézni.

10/ 6,5

Da Hip Hop Witch

2000.08.08


Rendező: Dale Resteghini

Forgatókönyv: Dale Resteghini

Játékidő: 90 perc


Szereplők:

 Eminem, Ja Rule, Pras, Mobb Deep, ect...


Dale teljes agymenése. Az ideglelés c. horror film egy kis költségvetésü fekete rap paródiája. Abszolút komolyan vehetetlen minden szempontból. Értékelni nincs is mit meg értelme nagyon :D Azt is mondhatnám hogy nézhetetlen és vállalhatatlan kategória a mozgóképalkotások között :D Bár vannak egyes részek amin hatalmasat lehet röhögni.

10/3

2 Gramm

2000.08.22


Rendező: Paul Wynne

Forgatókönyv: Paul Wynne

Játékidő: 97 perc


Szereplők: Conroe Brooks,Alan Smithee


Egy g kategórás rendező első próbálkozása a filmes világban,és a legnagyobb érdekesség az egészben hogy a legjobb filmje is. Nyílván felmerül a kérdés hogy ha ez a legjobb akkor milyen lehet a többi?! De nincs ok a pánikra ez a film egy egész jól sikerült darab lett,igaz sok helyen bele lehet kötni de jó az atmoszféra és az egész koncepció rendben van. Egy kis költségvetésű első filmnek rendben van.

10/6