A mantra

2018.09.18

A mantra - tulajdonképpen olyan szótagok, szavak, mondatok összefoglaló neve,melyek folyamatos ismételgetésével speciális lelki hatásokat tud a mantrát kántáló, illetve azt hallgató személy elérni, kiváltani.

A mantrák a tudatosodás, gyógyulás, teremtés változatos eszközei, így minden életterületre, célra különféle mantrák léteznek.

A mantrázás az idegrendszerünkre hat, a tudatalattinkat befolyásolhatjuk általa.

A mantrák olyan varázsigék, szent szótagok, melyeket az egykor élt bölcsek, ősi rishik mély meditációs állapotukban tapasztaltak meg és vibrációjukat a hang ruhájába öltöztetve hozták őket el az anyagi világba kinyilatkoztatva azokat.

A mantrákat a rishik tudatosan alkották meg, mint az ember tudatosodását elősegítő különleges eszközöket.
Többek között saját magunk "pozitív programozására" használhatjuk őket.

Az indiai vallási hagyományból származó mantrákat eredetileg meghatározott céllal és körülmények között ismételgették.

Már a korai időkben úgy tartották, hogy egy adott mantra ismételgetése a mantra jelentésével összefüggő spirituális változást idéz elő a rendszeres gyakorlás következtében, és segít a tudatosodás útján szembenézni az akadályokkal. Más mantrákat arra használtak, hogy kapcsolatba lépjenek a felsőbb erőkkel és bizonyos isteni tulajdonságokat tudjanak befogadni.

A mantrákat remekül használhatjuk egyéni célok elérésére, spirituális tulajdonságok elérésére, de az általuk képviselt felemelő, gyógyító erő különösen intenzíven érvényesül akkor is, ha nagyobb csoportok együtt énekelnek.

A szanszkrit nyelv különlegessége, hogy az egyes szavak annak a tárgynak vagy minőségnek a lényegét is hordozzák, amelyet leírnak.

Így ha például az ananda szót kántáljuk folyamatosan, az eljuttat a boldogság állapotába, mert az ananda szó a boldogság fogalmának hangbeli megfelelője.

A mantra nem csak egy egyszerűen megtanulható hangcsoport, hanem egy titkos formula.
Nemcsak a hangoknak van erejük, hanem a szavaknak, mint olyanoknak, mint számoknak, sőt, a betűknek is. Mi ma nem törődünk az ilyen dolgokkal, de a szanszkrit nyelvben minden betűnek megvan a maga kijelölt értéke, úgy számban, mint erőben és színben.

Olyan szentnek tekintett hangokból állnak, amelyekről azt tartják, hogy természetfölötti erővel rendelkeznek.

A mantrák nem csupáncsak egyszerű szavak sorából/soraiból állnak, hanem minden egyes szóban tudatos, intellektuális erő rejlik.
A szavak minden egyes szótagja tudatos életenergiával rendelkezik.

Használhatunk egy félét vagy több félét, de ha van egy kedvenced, ami nagyon megérint, akkor érdemes legalább 40 napig kitartani, ezzel kelni és feküdni.

A legerőteljesebb eredményt akkor érjük el, ha egy mantrát kiválasztva

legalább 21 vagy 40 napig naponta énekeljük, egyszer vagy kétszer, lehetőség szerint hajnalban vagy napnyugtakor.

Ha ezt nem tudod megoldani, akkor kántáld olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Egy idő után nem is lesz szükséged már a felvételre, hiszen a mantra a részeddé válik, átalakítja és áldásokkal halmozza el az életedet.

Légy fókuszált, amikor kántálsz, élvezz ki teljesen minden ismétlést, légy jelen annyira, amennyire csak tudsz.

A mantra zengetése után pedig hagyj magadnak legalább 10 szabad percet ahhoz, hogy a gyakorlat hatását teljesen kiélvezhesd, mártózz meg a csendben.

A csend ezen pillanatai vezetnek el bennünket a belső béke felbecsülhetetlen értékű állapotába."

Az egyéni gyakorlás hozzásegít ahhoz,hogy a céljainkra kiemelten összpontosítsunk és elérjük azokat a minőségeket,amelyeket szeretnénk megteremteni az életünkben,legyen szó a bőségről, egy kapcsolat megjavításáról, a spirituális fejlődésről vagy bármi másról.

Ezekhez érdemes megkeresni a specifikusan az adott célhoz kapcsolható mantrákat és azokat énekelni a fentiek szerint.

És soha ne felejtsd a legnagyobb hatásfok eléréséhez 108-szor kell elismételni!