Az Eurovíiós Dalfesztivál győztesei nekem! 1970-2020

2020.03.07

Kövezzen meg bárki ,de én felvállalom ,hogy mindazok a gondok ellenére amik végigkísérték és jelenünkben igen erősen rá is nyomják a bélyegét a fesztiválra, én az 1994-es évtől kezdve minden évben végig kísértem az egész eseményt. Akár indultunk akár nem. 99- óta pedig minden évben egy olyan esemény az életemben ami a baráti kikapcsról szól és a zenéről.

Sokat változtak az idők a zenei ízlések és legfőképpen a marketing és a média,de számomra ha egy évben csak egy  olyan dal van ami megmarad akkor már megérte megnézni. Mindig is oda voltam a 80-as és 90-esévek hangzásvilágáért,szinte műfajtól függetlenül,így nem is csoda hogy igazi csemegéket is hallgatok azokból az évekből mind a mai napig, és az Eurovízión is rendszerint mindig akadt  egy két örök klasszikus.

1956-ban indult a  7 ország közös kezdeményezése és pop ipari futtatógépzet gyanánt,azóta viszont olyan szinten kinőtte magát az esemény hogy a 2000-es évek közepére már a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb nézőszámmal bíró eseménye lett.

Az új világrendi popkultúra egyik ha nem a legnagyobb showja ami évről évre lemegy a tévében,és minden vitán felül áll ,hogy az egy világ egy nemzet a zenében tipusu propaganda elsőszámú szócsöve.

1965-ig tulajdonképpen solo énekesek nagyzenekari kísérettel általában korra jellemző sanszonokat és tipikus lollipopp dalocskákat énekeltek.

1968-ra mikorra színesben közvetítette a tv már 17 ország volt részese a fesztiválnak és megindult egyfajta zenekari - zenei forradalom. Azért indítok 70-től mert onnantól érzem úgy hogy minden megvolt ahhoz hogy az ember élvezni tudja az egészet,és nem mellesleg számomra attól az évtől voltak meg a dalok feelingjei és a zeneiség is.1970: Bár az Írek nyertek egy nagyon kedves kis dallal, abban az évben ez a lezser éneklés amit ez az Olasz figura bemutatott az egyszerűen leszedte a hajam.  Gianni Morandi - Occhi di Ragazza
1971: Nehéz döntés volt a részemről de ha egy kicsivel is ,nekem is ez a dal vitte a pálmát nem csak a szavazatot leadóknak.  Séverine - Un banc,un arbre,une rue (Monaco)
1972: A 70-es érából ez az egyik kedvenc dalom. Egyszerűen tökéletes dal. Sokak szerint túlértékelt de itt is egyet értettem a győzelemmel. Vicky Leandros - Aprés Toi (Luxemburg)
1973: Az évet elég simán újra Luxemburg nyerte teszem hozzá nem érdemtelenül mert kiváló szám volt az is,de számomra a 17 indulóból ez volt az egyetlen amely olyan szinten betalált ahogy kell. Van valami megfoghatatlan melankólia és sötétség benne.   Mocedades - Eres tú (Spain)
1974: Próbáltam akadékoskodni Isten látja lelkem de nem ment. Nekem is ez lett a kedvencem abból az évből.  Abba - Waterloo (Sweden)
1975: A 70-es évekből ez a szám biztos hogy dobogós nálam a fesztiváldalok közül. Tudom hogy a Ding Dong hogy tarolta le a világot,mindenki azt dudorászta de nekem ez a dal a szívemig hatolt. Hiába nyert a ding dong és Hollandia szerintem 75 -ben nem csak ez a szám lett jobb annál hanem még az olaszok és a Spanyolok is.   Geraldine - Toi (Luxemburg)
1976: Brotherhoodék nyertek ezzel a számmal nálam is,és ki merem jelenteni hogy ez minden idők egyik legjobb nyertes száma!   Brotherhodd of man - Save your kisses for me (UK)
1977: Ez a szám az agydurrantó nyertesek közé tartozik. Az egész tökéletes. Szerencséjére legyen mondva abban az évben nem volt rossz év de csak 2 olyan dal volt amit mellé tettem volna. Fantasztikus dal.   Marie Myriam - L'oiseau et I'enfant (France)
1978: Az első olyan év ami nálam holtversenyes. A végső győztes Izhar Cohen & Alpha Beta - A ba ni bi (Israel) lett. Az egész szám mára már kultstátuszban van, elképesztő beaten mozog az egész zene.


Az Izraeli szám mellett ,ami a szöveget érinti és az érzést és az egész kivitelezést az Írek dala akkorát ütött mint Mike Tyson fénykorában. Hatalmas kedvenc.
1979: Nem nevezhetném egy erős évnek Izrael back to back wint ünnepelhetett de ez a szám nekem sokkal jobban beadta mint bármelyik.  Manuela Bravo - Sobe sobe Balao sobe (Portugal)
1980: Az egész szám tökéletes. Nem tudok belekötni. Nyert és megérdemelten.  Johnny Logan - What's another year (Ireland)


1981: A brittek behúzták az eseményt egy víg tingli-tangli dallal de amit ez a Svájci duo énekelt az szerintem mindenkit hidegre tett.  Peter,Sue & Mark - Io Senza Te (Switzerland)1982: Egy különleges dal volt abban az évben és valamiért nagyon megfogott.  A németek nyertek egy szörnyen gyenge dallal egyébként szerintem érdemtelenül. Lucia - El (Spain)1983: Viszonylag erős év volt Luxemburg örülhetett a végén de nálam a top 5 be se fértek be. Ellenben a második év lett amikor holt versenyt hirdettem magamban. Ami Aspelund - Fanatsia (Finland)


Ez a szám úgy megfogott mint ingallért a rúzs. A 83-as évben ez úgy kilógott a sorból mint Kareem Abdul Jabbar az iskolapadból. Tele van erővel és az üzenet is tiszta minden sorában ami már akkor is kevés volt .Remedios Amaya - Quién maneja mi barca (Spain)
1984: Nem tudom megmagyarázni hogy miért de nekem ez a győztes. Alice & Franco - I treni di tozeur (Italy)1985: 84-hez hasonlóan itt se tudok különös indokot egyszerűen úgy ahogy van beadja.: Al Bano & Romina Power - Magic oh Magic (Italy)1986: Egy tökéletes dal. A 80-as érából a kedvenc Johhny Logan mellett.  Sherisse Laurence - L'amoure de ma vie (Luxemburg)1987: Johhny jött látott és nyert megint nem csak nálam hanem mindenkinél.1988: Celine Dion feltűnt színen és lehet hogy nyert de nekem ez a szám mindenki felé nőtt. Olyan hangulata és szövege van ami mellett a Celine szám szerintem kevés. Gérard Lenorman - Chanteur de charme (France)1989: Nem volt egy erős év 3 győztest is lehetett volna hirdetni szerintem de nekem ez a szám a top favorit. Da Vinchi - Conquistador (Portugal)1990: Egy különleges év volt,több irányzat is találkozott,nem lehetett egy kiegyensúlyozott évnek mondani. Az olaszok nyertek egy Sanzonnal ami nálam a második lett.  A Spanyolok olyat alkottak hogy ereszd el a hajam a többiekhez képest. abszolut best volt nálam. Azucar Moreno - Bandido (Spain)1991: Tulajdonképpen az előző év folytatásának tekinthető. Nálam ismét holt verseny lett mert Carola dala Svédországból egyszerűen laza és baromi jó lett. De többedik nekifutás után már szívem inkább erre számra voksol. Egyszerűen nem tudok dönteni.  Sandra Simó - Canzone per te (Switzerland)


Egyszerűen tökéletes ez a dal,és ennél jobban talán elő sem lehetne adni nem véletlenül nyert.         Carola - Fangad av en stormvind (Sweden)
1992: Egy nagyon gyenge év volt szerintem és nem is az nyert akinek kéne. Ez a dal egyszerűen letérdeltette a mezőnyt és komótosan beolajozta majd........Mia Martini - Rapsodia (Italy)1993: Ez se lett nagyon erős év olyan jó kellemes volt. Az írek helyett nekem ez a nyertes. 

Annie Cotton - Moi,tout simplement (Switzerland)1994: Sohase voltam egy hatalmas "magyarkodó" az Eurovízió szempontjából,mindig nagyon kritikus voltam a kiküldöttekkel. Bayer Friderika dalával viszont az kell hogy mondjam semmi baj nem volt. Tökéletes dal volt tökéletes időben és szerintem a legjobb dalunk volt amit valaha kiküldtünk. Az Írek éppen csúcsszériát futottak a versenyek tekintetében és a daluk is első osztályú volt,de nekem a Kinek mondjam el lett a győztes!1995: Klassz év volt és egy olyan szám lett a győztes ami azóta is minden idők egyik legjobbjaként maradt meg az eurovíziót szeretők körében. Egyszerűen fenomenális. A legtöbb dal ami autentikus elemeken nyugszik legyen az bármelyik nép részéről mindig ad valami pluszt.

Secret Garden - Nocturne (Norway)1996: A Norvégok után egy évvel az Írek gondolták úgy hogy eljött az autentikus dallamok és zene ideje. Természetesen nyertek és ez a dal is csatlakozott minden idők egyik legjobb ESC dalaihoz.

Eimear Quinn: The Voice (Ireland)1997:  A 90-es évek gőzhengere teljesen beindult jobbnál jobb évek voltak. Ebben az évben egy picit vaciláltam így ennyi év után de képtelen vagyok mást kihozni győztesenek. Ikonikus dal lett ez is.  Katrina and the Waves - Love shine a light (UK)1998- egy erős év volt és mindenki az Izraeli Dana International Diva c. dalától volt oda meg vissza,de nekem ez a dal nem csak 98 egyik legjobb dala volt hanem a 90-es éveké is egyúttal.

Danijela Martinovic - Neka mi ne svane (Croatia)1999: Egy végtelenül alulértékelt dal volt akkor is és most is annak számít de nekem az év nyertese lett.  Darja Svajger - For a thausand year (Slovenia)2000: Ez az év szerintem a hypekorszak igazi kezdete volt. Dana sikere után egyre felerősödött a média és a hype szerepe. E fesztival előtt már tulajdonképpen felesleges lett volna fogadni hogy ki nyer mert előre lefutott volt hogy a Dánok nyernek. Nálam a top 5 -be nem fértek be a dalukkal. A felső videóban ; Jane Bogaert - La vita Cos'e (Switzerland)  az alsóban Voice - Nomiza (Cyprus). Ha csak egyet lenne választani akkor a Cyprusiaknak adnám a győzelmet imádtam a dalt már akkor is.2001: Egy gyenge év volt nincs mese. Ez a dal viszont nagyon megérintett akkor. Alulértékelt.

Sedat Yuce - Sergilije Song (Turkey)2002: Minden idők egyik legjobb ESC dala számomra.

Elképesztő hang és dal.  Sandrine Francoise - Il Faut Du Temps (France)2003: Szintén alulértékelt darabnak számít de szerintem a legszerethetőbb dalok közé tartozott a 2000-es évek elején. Nem mellékesen ettől az évtől nagyon bedurvult az ESC zenei sokszínűsége és minőségi szintlépés is volt nem kicsi 2010-ig folyamatosan. Brigitta Haukdal - Open your heart (Iceland)2004: Erre a számra nincsen jobb szó: MASTERPIECE!

Zeljko Joksimovic - Lane Moje (Serbia & Montenegro)


2005: Nagyon komoly év volt elég egységes volt a mezőny de volt valaki aki lefejelte majd visszakézből lepofozta a komplett gárdát az északi rockkal. Egyszerűen ez minden idők top 10 legjobb ESC számának egyike. Akkora Showdal amekkora nagyon kevés hangzott csak el.

Wig Wam - In my dreams (Norway)Elérkeztünk időrendben 2006-hoz. Az évhez amely végérvényesen megváltoztatta az ESC-hez való hozzáállást bizonyos országok és nagyon sok esetben a nézők részéről is. Az ESC történetében először nyert Rock zenekar és akkora fölénnyel ami mindenkit sokkolt. Számomra a Lordi Rock Hallelujája teljesen ok volt a Wig Wam-hez nem ér fel de azt kell hogy mondjam hogy teljesen rendben volt. Adtak a showra az image-ra mindenre.

Ami a győzelmüket még magasabb szintre emelte hogy a mezőny olyan erős volt amilyen talán még soha korábban. Számomra ez idáig a best az etalon ESC. Ez volt az első olyan fesztivál amin nem volt számomra kiugró egy vagy kettő hanem konkrétan top 10-et tudtam összeállítani és azt is kínkeservesen. A 37 dalból konkrétan 65%-ra vagy annál magasabbra 22 számot tudtam értékelni! a 22- 12-nek 80%-ot vagy magasabbat!  Ez volt az első olyan év amikor nem egy vagy két kedvelt dal maradt meg hanem egy  tucat amit mind a mai napig hallgatok időről-időre. Nincsen még egy ilyen show amiből ennyi megmaradt listen.


A lengyelek dala a Follow my heart.


A Swéd Carola dala amelynél tökéletesebb popdalt a svédek talán még soha nem írtak. Minden idők egyik legjobb ESC dala.


A Norvégok autentikus csodaszép dala is minden top lista legelején van minden idők legjobbjai között!


Az írek dala is hozta a legmagasabb nívót és azóta is sírnak a szerelemért.


A Románok Mihai Tornero c. számával szintén csatlakoztak a legelitebb társasághoz.


Dima Bilan egy tökéletes számmal és előadással hozta a finishbe az oroszokat,és csatlakozott az all time legjobbakhoz.


A Bosnyákok Mata harija mindenkit kétvállra fektetett annyira tökéletes dal lett.


Anna Vissi Görögországból szó szerint mindent kiénekelt magából egy elképesztő dalban.


A Ciprusi Anett dalát még az angyalok is megsiratták.


És akkor még ezek mellé egy két dalt oda lehet biggyeszteni és bármelyiknek oda lehetett volna adni a győzelmet szívfájdalom nélkül: Ezek mind 100%-os dalok !  Számomra Carola Invincible c. dala és Christine Guldbrandsen Alvedansen c. dala az a kettő aminek oda adnám a győzelmet nem tudok dönteni kettő között.


2007:

Az egyik legfurább év volt. Mindenki az előző év folytatását várta de a 42 indulóból alig volt dal amire azt lehetett mondani hogy valamiért egészen kimagasló lenne a mezőnyből. 6 dal volt mindössze ami nekem elérte a 90%-ot és ezek közül is csak kettő a 100%-ot.

5.Bosnia & Herzegovina - Rijeka bez imena (autentikus dal)

4.Cyprus - Comme Ci Comme Sa (poprock)

3.Finland - Leave me alone (rockballada) ** Iceland - Valentine lost (rockballada)

2. Moldova - Fight (poprock)


A Moldovai szám döbbenet lehengerlő volt,de aztán jött ez, és a katarzis. Az a fajta gospeles feeling ami ebben van az a frusztráció és imaszerűség az nálam mindent vitt, és a nézőknél is.

Marija Šerifović - Molitva (Serbia)2008:

Sokan egy nagyon erős évnek tartják de számomra nem csak tele volt meglepetéssel de az egyik legnagyobb csalódás is volt,én azt hittem nívóban rá fog verni az előző két évre. Egy kirobbanó évet vártam de nagyon felemás érzéseim voltak. A kiküldött dalunk Csézy előadásában a Candlelight volt és teljesen méltatlanul pontozták le mindenhol igaz egyszerűen nem kellett volna megváltoztatni a nyelvet. Közepesebbnél közepesebb troll és popdalok váltogatták egymást. A 43 dalból az 50 %-ot 15-nek nem tudtam megadni! A top 10-be már 70%-os dallal be lehetett jutni de az én top 5 számom után már nagynak éreztem a szakadékot.


5.Portugalia - Senhora do mar

4.Poland - For life

3.Iceland - This is my life

2.Serbia - Oro


Az első 5 dal számomra 100%-os akik mögöttük vannak már csak 80%-osak. Az hogy nem a Szerbeknek adtam a győzelmet az csak azért van mert a szívemnek kedvesebb ez a szám de ha a legjobb dalt kéne megválasztanom akkor a szerbek nyertek nálam.2009:

Amit a 2008-as fesztiváltól vártam azt kaptam meg 2009-ben. Az egyik legjobb és egyben legerősebb fesztivál lett az előadások minősége és milyensége miatt. Változatos volt minden tekintetben. Volt ahol az énekhang volt kevés de a koncepció volt jó vagy a zene. Volt olyan ami show szinten érdemelt volna sokkal többet mert maga a nóta bivaly kemény lett. 43 dalból 15 nek is 80%- vagy a feletti pontot tudtam adni és a top 10-ben 1db 90%-os dal van csak! a dalok hosszútávú szerethetősége az már más kérdés. Hiába volt nagyon erős év mégis egy két dal maradt csak meg a listán. A győztes a rekorder Norvég dal nálam a legjobb 10-be nem fért be.

Albania - Carry me in my dreams (90's popdal)

Romania - The balkan girls (popdal)

Greece - This is our night (klasszikus popsláger)

Denmark - Beleive again (klasszikus popsláger)

Finland - Loose Control (90's popdal)

Slovenia - Love Symphony (popdal)

Málta - What if we (ballada/filmbetétdal)

Bosnia & Herzegovina - Bistra Voda (klasszikus dal)

Croatia - Lijepa tena (klasszikus dal)


Hogy volt e az Izlandi dalnál jobb? - Igen. De nem érdekel. Ahogy meghalgattam nálam ez lett a winner és azóta is a listámon van a Máltai és az albán dallal együtt.2010:

Ez az év lett az aminél azt éreztem hogy a hypetéma és az egész másolósdi korábbi sikerdalokról ,eljutott odáig hogy megfeneklett az egész fesztivál. az egész estén 4 olyan dal volt ami elérte a 90%-ot nálam és 2 a 80%-ot. Mindenki más 60-70%-on mozgott a brigád fele meg 50%-on. Nagyon erőtlen gyenge este volt,sok semmilyen dallal. A győztes Satellite a német Lena -tól nálam top 10-be nem fért be.


5. Turkey - we could be the shame (rockdal) ** Danmark - In a moment like this (klasszikus dal)

4. Ukraine - Sweet people (poprockballada)

3. Croatia - Lako je sve (popdal)2. Azerbajdjan drip drop (klasszikus popdal/filmsláger)

Az este számomra egyetlen 100%-os dala az Izlandi Hera Björk dala volt. A második helyen lévő Azeri dal 95%-ot kapott ha az nyert volna attól se sajnáltam volna el. Ez a két dal megmaradt a listámon.2011:

Érdekes év volt. Soha egyetlen év sem volt szerintem ami ennyire kiegyensúlyozott lett volna. A magyar dal pedig tornymagasan az egyik legjobb volt mind közül. Wolf Kati és dala messzemenőkig megállta a helyét. Nem volt dal amit ne pontoztam volna 60%-ra! Az a 15 dal amit felírtam mind 75%.  Kiváló év volt és nekem két győztes született. Megint az ész meg a szív. A kedvenc és a szerintem legjobb dal.


Serbia - Caroban (retropopdal)

Spain - Que me... (popdal/betétdal)

Russia - Get you (klasszikus popdal)

Turkey - Live it up (poprock dal)

Albania - Feel the passion (poprock dal)

Iceland - Coming home (popdal)

Bulgaria - Na inat (poprock dal)

Cyprus - San aggelos S'agapisa (klasszikus dal)

Slovakia - I'm still alive (klasszikus popdal)

Hungary - What about my dream (popdal)

Sweden - Popular (popsláger)

Estonia - Rockefeller Street (alternativ pop)

Denmark - New Tomarrow (alternativ pop)

Slovenia - No one (popdal)

Ukraine - Angel (klasszikus dal)

Loucas Yiorkas ft. Stereo Mike - Watch My Dance c. dala botrányosan eredeti volt és hatásos. Nálam a győztes dal toronymagasan ez.


A brittek általában elég sovány dalokat küldenek a fesztiválra teljesen érthetetlen módon,de ez a dal a kedvenc dalom és szerintem minden idők egyik legjobb ESC dala. Számomra a Show előtt az O'Grady showban előadott verzió a csúcs. Libabőrös nóta és 8 éve a telefonom van és rendszeresen pörög.

                                               Ha nincs a görög dal akkor toronymagasan ennek adnám az első helyet.2012:

Ha 2011 a kiegyensúlyozottság éve volt akkor ez az év a kilengések éve. Sok sok trash között azért akadt sok közepes és egy két örök érvényű is. A 42 indulóból konkrétan a fele trash kategória volt számomra,szóval top 22 ről indult a dolog ennyi érte el az 50% feletti eredményt.

Akiket ki tudok emelni bármiért is.

80%

Portugal - Vida minha ( ballada)

Romania - Zaleilah (popdal)

Hungary - Sound of a heart (alternativ popdal)

Albania - Suus (alternatív klasszikus dal)

Macedonia - Cmo i belo (poprock dal)

90% (popdal)

Azerbajdjan - When the music dies

Iceland - Never forget (klasszikus dal)

Serbia - Nije Ljubjar Striar (klasszikus dal)


Pastora Soler - Quédate Conmigo (Stay With Me) Ez a dal a legkedvesebb nekem abból az évből. Ha a svédek nem rukkolnak elő Loreen dalával akkor toronymagasan ennek adtam volna a győzelmet.

2012 ben volt egy nagy előnye mindenkinek. Mindenki az esélytelenek nyugalmával vághatott neki a fesztiválnak,mert hogy ez a dal nyer az borítékolható volt. Méltán minden idők egyik legjobbja. Egyszerűen tökéletes.2013:

Ez az év volt az amikor azt hittem hogy felrobbanok a dühtől és a hypevonattól ami a győztes dalt kísérte. Nem mondom hogy rossz dal volt mert nem az,sőt 80%-al kifejezetten jónak tartom. De az hogy egy fél tucat dal sokkal jobb volt nála minden szempontból az már bizony komoly gond. Ez lett az első olyan év amikor a szívem és az eszem mellett még holtverseny is lett. 2006 után ez az év az amiből több mint 5 állandó dal is megmaradt és hallgatom rendszeresen.


80%

Belgium - Love kills (popdal)

Germany - Glorious (popdal)

San Marino - (klasszikus 70's popdal)

Israel - Rak bishvilo (klasszikus popballada)

Cyprus - An me Timasaih (klasszikus popballada)

Denmark - Only Teardrops (popdal * nyertes)

90%

Netherlands - Birds (klasszikus dal)

Russia - What if (popballada)

Azerbajdjan - Hold me (klasszikus popdal)Ez a szívemnek legkedvesebb dal 2013-ból. Eleve odavagyok ha egy nép a saját nyelvén tolja,hát ha még ilyen jól. Egy nagybetűs dal.


Ha az eszemre hallgatok akkor ez a szám a győztes. Eredeti volt és nagyon nagyot ütött az egész eszement jól szól.


Ez a dal az egész koncepció az előadás úgy ahogy van beillik egy disney dalnak vagy egy filmdalnak de meg is üti azt a szintet. Agydurrantó kategória. az Ukránok hatalmas meglepetést okoztak ezzel a dallal. Hogy a Norvég dalnak vagy ennek adnám e a végső győzelmet nem tudom eldönteni.2014:

"Kolbászos koncsíta" feltűnése és a hyperendszer megint működött ezerrel. A propaganda gépezet képtelen volt megálljt parancsolni a gender ideológiának meg az egy világ koncepciónak. Sok "szakértő" minden idők legerősebb fesztiváljának tartja és 90%-ra vagy felé értékeltek 20! számot is. (Botrányos)Az utóbbi évek koncepcióit és dalait másolták és ollózták össze a legtöbben. Számomra az egyik legrosszabb év volt.

Denmark - Cliche love song  (popdal)

Armenia - Not alone (electropop ballada)

Norway - Silent storm (klasszikus dal)

Hungary - Running (electropop)

Spain - Dancin in the rain (popballada)


Számomra ez a győztes és az évből a spanyol dallal karöltve az egyetlen mely rajta van a legjobbak listáján. A svédek megint megmutatták hogy miért ők írják szövegileg vagy zeneileg a fellépő országok dalait 65%-ban már 15 éve!2015:

Hogy mennyire volt ez erős év?! Annyira hogy ez volt minden idők legerősebb mezőnye. Nekem. A top 10 melynek minden tagja 90%-95%-os még így is lemaradt! Elképesztően jó év volt. 2006 után a második kedvencem.


90%

Netherlands - Walk Along (popballada)

Germany - Black smoke (popdal)

Romania - All over again (popdal)

Sweden - Heroes (győztes)

95%

Latvia - Love injected (ballada)

Albania - I'm Alive (popballada)

Greece - One last breath ( klasszikus popballada)

Israel - Golden boy (popdal)

Slovenia - Here for you (electro pop)

France - En Oubliez pas (popsanzon)


100%

Spain - Amanacer  ** A spanyolokat hosszú évek óta a legalulértékeltebb nemzetként tartják számon és sajnos igaz. Pedig abszolut nem szolgáltak rá. Alig volt olyan évük amikor nem állta meg a daluk a legjobbaknek kijáró szintet.


Az Azerbajdjani dal első rangú volt de nagyon lehúzták. Én ettől függetlenül nagyon éltem.


Egy újabb tökéletes recept alapján készült klasszikus svéd dal csak éppen Máltából. Akkor a Show után közvetlenül még a 2. volt nálam idővel visszaszorult egy kicsit.


Sok szakértő szerint túlértékelt volt akkor de én utólag is úgy gondolom ez minden idők egyik legjobb ESC dala és személy szerint nekem is az egyik a Top 10 all timeban a szívem választottja kategóriában.


Az év legmegosztóbb száma volt,de én most is kitartok a mellett hogy ha nincsenek az olaszok akkor én ennek a dalnak adnám a győzelmet vagy nem. Ez minden idők egyik legjobb ESC dala! Még ennyi év és több tucat újrahallgatás után se nagyon tudom kijelenteni hogy mindig az olaszoknak adnám és nem a Belgáknak. Egyik héten neki a másikon nem. Két külön világ a két dal az egyik egy opera modern köntösben a másik meg ilyen .....brutál


Grandiózus csodálatos katartikus dal. Minden idők egyik legjobbja ez vitathatatlan. Az hogy nem nyert az külön mise és egyben jól mutatja hogy hogyan is kell helyén kezelni a fesztivált.2016: Nehezen értékelhető egy év volt. A ciprusiak a Bosnyákok a Norvégok az Oroszok mi Magyarok a Szerbek és az Ausztrálok kivételével mindenki gyakorlatilag kuka volt. A 42-ből volt 8 dal ami megütötte a nívót a többi egyszerűen a szokásos sémát követte.Szívem szerint a lengyeleknek adtam volna a győzelmet ez a dal könnyeket csalt a szemembe és mindmáig egy maradandó szám a listámban.


Az oroszellenes politikai hadviselés csúcsán nem volt meglepő hogy nem tudta megnyerni ez a produkció a megérdemelt díját de én kitartok mellette hogy ez volt az év legjobb dala.2017:

Egy elég különleges év volt,na nem amiatt hogy erős felhozatal lett volna hanem azért mert talán a valaha volt legmegosztóbb győztes született. Egy hihetetlen unalmas sanzonnal sikerült nyernie portugáliának máig érthetetlen hogy hogyan. Szerintem a legjobb 20-ba nem fért be de mind egy.  Az egész  show egyértelműen a klasszikus poballadák és a nagyívű dalokra épült,legalább is azok tudtak úgy megszólalnia színpadon hogy az hatott is.  Hosszú évek után ez volt egy újabb olyan este amikor egyszerűen nem volt egészen kiemelkedő produktum vagy szám a top 10-es listámból bármelyiknek oda lehetett volna adni a díjat. Mindegyik valamiért nagyon szerethető szám lett.


Italy - Occeidentalis carma (pop)

Finland - Blackbird (klasszikus dal)

Poland - Flashlight (klasszikus popballada)

Cyprus - Graviti (klasszikus pop)

Moldova - Hey mamma (20's pop)

Bulgária - Beautiful Mess (electrpop)

Denmark - Where i am (klasszikus popballada)A show után a Brittek dala volt számomra a nyerő de igy 2 év után már meggondolva a dolgot inkább a Hollandoknak adnám a győzelmet. Tökéletes szám.


A holland szám mellett ami beért nálam az évek múlásával a sok hallgatás után az a Belgák dala. Nem is értem akkor hogy kötött ki nálam a 8. helyen anno. A győzelmet is simán megérdemelte volna.


Évek ide vagy oda a szívemnek még mindig ez marad a győztes dal.2018:

Egy újabb nagyszabású popkultúrális mocskolódás lett az év hála a cionista propagandának. Sokan mind a mai napig fenntartják hogy ez az év volt rá a végső bizonyíték arra hogy a szakmainak nevezett országos zsűriktől el kell venni a jogot és kizárólag nézői szavazat alapján nyerjen a győztes! Olyan befolyásoló tényező lett az évek alatt a zsűri hogy már teljesen mindegy a nézők kire szavaznak akik a legdurvábban le vannak kenve a háttérben azoknak fogják adni a voksaikat amivel konkrétan egy 10 helyezettből győztest tudnak csinálni! A magyar produktumot külön meg kell említenem mert nem csak hogy kilógott a sorból de akkorát ütött élőben hogy az kész beszarás volt. Sajnos az ellenünk irányuló politikai propaganda meghozta a hatását a zsűrik részéről gyakorlatilag nulláztak minket ahogy a görögöket is pedig elképesztő dalt hoztak. Az az előadás amit mi Magyarok a Viszlát nyárral produkáltunk az minden idők egyik legjobb fellépése volt! Top10-et ér! A győztes Izraeli propagandadal a Toy nálam a 15-be éppen hogy befért.

90%

Serbia - Nova deca (klasszikus dal)

Montenegro - Inje (klasszikus dal)

Russia - I wont break (klasszikus popballada)

Ausztria - Nobody but you (popdal)

Azerbajdjan - x my heart (popdal)

Denmark - Higher ground (klasszikus dal)

100%

HUNGARY - Viszlát nyár

Az év és úgy egészében minden idők egyik kedvence nálam ez a szám mely végig top 3-as volt az előzetes várakozások alapján de végül lecsúszott.


Az est legjobb dala szerintem ez az Észt oprea szám volt. Egyszerűen mestermű.


Ha a szívemre hallgatok és úgy hírdetek győztest akkor ez a szám vitte volna haza a trófeát. Van benne valami megfoghatatlan ősi erő és hatás. Minden idők egyik legeredetibb dala.2019:

Tulajdonképpen a legrövidebb leszek ami csak lehetek. Minősíthetetlen kategória volt szinte az egész fesztivál úgy ahogy van. Minden idők leggyengébbje volt. Összesen 3 dalt tudok kiemelni a sokból.


Ez a dal valami fenomenális lett. A szívem szerint Albániának adnám a győzelmet.


Csodálatos dal lett tőlünk és tisztán top 3-as.


A végső győzelmet képtelen vagyok bárki másnak odaadni mint másodszorra is ennek az orosz srácnak és a dalának. Tökéletes produktum volt újra.


2020:

Ahogy eddig is a designra a hangzásra színpadképekre nem igazán panaszkodhatott senki. Tobzódtunk az új világrendi szabadkőműves napistenkultuszban. A dalokkal már sokkal több probléma volt. A mai popmércével nézve nem lehet azt mondani hogy hallgathatatlan vagy minősíthetetlen lett volna az este leginkább szerintem a dallamvilágokon volt a kérdés mert szövegileg kifejezetten erős nóta nem volt a mezőnyben. A legtöbben burkoltan vagy elrugaszkodottan de a szerelemről íratták vagy írták a dalokat szóval hogy mi hogy jött le esetleg a nézőnek érzésre az egy más dolog. Az idei dalok legalább felét szintén vagy szövegileg vagy zeneileg részben vagy egészben svédek készítették vagy svéd mintára készítették.

Mi magyarok politikai okokból nem vettünk részt a parádén. A szavazás tekintetében a zsűrinél a svájci -francia szerelmesdal és az agyon vokálozott svéd nóta foglalta el az első két helyet.

A nézőknél ellenben a Litván és a Máltai dal tarolt és végül a nézők szavazatai eldöntötték a győztes sorsát. A svájci dalt és a totálisan megvett politikailag elfogult zsűrit legyőzni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt de sikerült.

Az én győztesem a horvát dal lett. Eleve a saját nyelvükön énekeltek ami nekem mindig plusz dolog. Szövegileg se lett elcsépelt mint a mezőny nagy része és a dallama is felemelő.