Busta Rhymes

2020.05.20

Vannak a rapszakmában olyan előadók akiket egyszerűen képtelenség összekeverni bárkivel is. Busta egyedi orgánuma,szövegalkotási technikái,abszurd humora mind olyan egységet alkotnak ami mára már egy ikonná emelték a Hip Hop - ban!


Trevor George Smith Jr. 1972 május 20-án született Brooklynban. Gyermekkorában szülei miatt megjárt több országot is, hosszabb ideig élt Angliában is. Mikor tinédzser korában visszatértek New Yorkba és Brooklynba akkor beiratkozott a Westinghouse High Schoolba és Jay-Z valamint Biggie Smalls évfolyamtársa lett. Végül 1990-ben a Union High School-ban végezte el tanulmányait.

A rap mondhatni a vérében volt már tinédzser korára. A zenei sokszínűségben hitt,ami nem is csoda Jamaicai szülőkkel a háttérben. Mikor a Long Islandi suliban végezte tanulmányait,megismerkedett két Native Tongue taggal is akik mondhatni berántották a hip hop ezen közegébe és irányzatába. Charlie Brown (született Bryan Higgins), Dinco D (született James Jackson) és a Cut Monitor Milo (született Sheldon Scott)-al közösen megalakította a keleti partvidéki hip-hop csoportot, a Leaders of the New School-t!

1990 vége felé kezdték el első lemezük munkálatait.

1991 július 30-án sikerült is kiadni. Az album a A Future Without a Past...címet kapta és a kritikusok tetszését is elnyerte. A közönség egyszerűen zabálta a stílust és az értelmes szövegeket.

Az albumról 3 kislemez is napvilágot látott.


Az első a sorban a Case Of The P.T.A. lett 1991 február 13-án. 30 év után is üt mint a szabolcsi almapálesz. Egyedi tartalmas humoros. Busta Flowja pedig hatalmas feelinget adott az amúgy is jól sikerült koncepciónak.


A második 91 júniusában a Sobb Story c. track lett mely ahogy kijött máris klasszikus lett.A két megjelenés között pedig Busta Rhymes betársult az A Tribe Called Quest Scenario projectjébe ami végül akkorát ütött hogy nem csak a Hip Hop kultúrában számít alapműnek hanem minden idők 100 legjobb trackje közt tartják számon a műfajfüggetlen listán!

A Native vonal még 2 évig élt tulajdonképpen majd 1993-tól kifújt. A második és egyben utolsó lemezét a LOTNS 1993-ban jelentette meg T.I.M.E. (The Inner Mind's Eye) címmel.


Az egész albumra a legjobb szó: DOPE


Ekkora már Busta népszerűségi mutatója mind a szakmában mind azon kívül az egyik legmagasabb volt. Átütő Flowja és szövegei ahol csak felcsendültek ott hatalmas ováció és ereszd el a hajam buli lett pillanatok alatt.

Mivel a Nativ vonal éppen az utolsókat rúgta és új hangzásvilág felé tendált a New Yorki elit is, így Busta is szerette volna ha komolyan váltanának a vonalról de Charlie Brown-ék nem akartak váltani. A súrlódások mentén a további munkák megrekedtek ,és Busta felkéréseinek a száma már megtöltötte a padlást így nem volt kérdés hogy a Leaders Of The New School-nak vége. Végül komolyabb sérelmek nélkül sikerült a tagoknak elválni a közös projecttől.


1992-től Busta Rhymes sokkolóan komoly betéteket pakolt minden egyes felkérésbe. Dolgozott Craig Mack-től kezdve Mary J. Blige-on át az A Tribe-al, Notorious BIG-el ,Puffy-val, NAS-al és ODB-vel is. A Bone Thugs N Harmonyról vagy Coolio-ról már nem is szólva.


A sok közös rappelgetés közben egyre többen kérdezték tőle hogy hogy áll a lemez ,mikor jön az első korong stb....

Ennek hatására továbbra is az Elektra kiadó égisze alatt ,a korábbi Nativ vonalasokkal elsősorban, az A Tribe-al és Dj Scratch-el közösen úgy döntenek hogy elkészítenek egy lemezt. 1996 márciusára kiadára is került és azonnal elérte a jött látott és győzött kategóriát.

A The Coming c. viselő korongon 13 szám kapott helyet és olyanok vendégszerepeltek rajta mint pl Keith Murray vagy Redman.


Woo Hah!! Got You All In Check c. tracket minden idők egyik legjobb debut dalának tartják mind a mai napig.


Albuma még jóformán meg sem melegedett a hallgatók fülében máris elkezdett dolgozni második lemezén. Természetesen a hatalmas siker és az anyagiak őt is arra motiválták hogy létrehozza saját brandjét és kiadóját. Így született meg a Flipmode Squad.

A második lemez munkálatainál barátja Dj Scratch és az A Tribe Dj-je Rashad voltak a legnagyobb segítségére. Az albumról 3 kislemez is napvilágot látott mindegyik hatalmas siker lett.

Az album 1997 szeptemberében került a boltokba When Disaster Strikes címmel és olyan nevek feateltek rajta mint  Erikah Badu vagy Puff Daddy és Mase..Az első kislemez a Put Your Hands Where My Eyes Could See lett és egészen új feelinggel hozta a native vonalat. A klipp is hozta az elborult tematikát.A második kislemez az album megjelenése után egy hónappal jelent meg a piacon és még nagyobbat tarolt mint az első. A klipp a szöveg is megint zseniális lett.A harmadik Turn it up Fire it up nem lett akkora siker bár elég nagy csúszással jelent csak meg.

Pályája csúcsára ért több mint egymilliót adott el a lemezeiből. A szakmában és azon kívül is az egyik legjobb legelismertebb Mc-ként jegyezték. Az ő lemeze az egyik amire mind a mai napig az old school hip hop képviselői és rajongói úgy tekintenek mint az aranykorszak egyik utolsó korongjára.


Mikor 98 márciusában a Fire it up klipp formájában áttörte a nemzetközi falakat is sokan arra gondoltak hogy most biztos lelassít egy időre és kiturnézza, kiélvezi a sikert és az üzleti világ felé fordul ahogy mindenki megtette.

De nem így lett 3 hónappal a nagylemez kiadása után már dolgozott a következő lemezen.


1998 decemberében máris piacra dobta a következő albumot,majd elmondta hogy tulajdonképpen csak kiegészítették az előzőt mert az eredetileg duplának készült. Az album kifejezetten változatos lett és olyan arcok tűntek fel rajta mint Ozzy Osborne ,Janet Jacson és Mystical.

Az album felvezetéseként már októberben kiadta a Gimme some more c. dalát mely jól mutatta hogy albuma tényleg egyfajta folytatása lesz az előzőnek.


Minden szinte hozta a formát. Szokásos rímfaragások és elborult klipp :)


A Janet Jacsonnal közös dala a Whats it gonna be? mely világszerte minden toplistára feltette a nevét már az új érás hangzással kanyarodott a pop-os hanzás felé 99 márciusában.A Rap történelmében ő lett azon nagyon kevesek egyike aki képes volt egységes szinten elkészíteni első három lemezét és mesterhármast alkotott. 4,5 év alatt készített három olyan korongot  mely mindegyike felér az elsőhöz bár egyéni ízlések válogatják hogy kinek melyik a kedvence.


2000 júniusában már jelentkezett is a következő lemezzel melyre a legjobb szó talán az elkapkodott. Nagyon komoly példányszámot tudott értékesíteni rögtön az első héten 200.000 db kelt el! de ettől függetlenül a hallgatóság és a kritikusok is gyengébbnek minősítették minden korábbi lemezénél.


Az első kislemez és megjelenés a Get Out lett a lemezről. Érezhető volt a megtorpanás.


A Fire hozta a kötelezőt...de semmi több....


Az egész album hangzásvilága érezhetően más alapokon ment tovább és ahogy minden megváltozott a hip hopban az aranykor lezártával ő is lezárta az aranykorát és egyben az Elektrás korszakát is.

A korábbi lemezei kapcsán összejött kapcsolataiból Dj Scratch késztett a 19 track-ből mindössze hármat azon kívül már olyan nevek készítették az alapokat mint Swizz Beatz, Jay Dee vagy Large Professor és Nottz.

Puff Daddy bevitte a szabadkőműves hálózatba és ezzel megnyílt több kapu és üzleti szegmens is számára illetve olyan lehetőségek amikre korábban amíg undergroundnak számított nem volt lehetőség. Puffy egyik ilyen kőműves barátja Clive Davis a J Records feje fel is ajánlott Bustanak egy szerződést a Sony Music által felügyelt kiadóhoz ahol már multiplatinás világsztárok sorakoztak.

2001 novemberéig kellett várni a következő lemezére,és előzetesen már mindenki azt várta hogy egy hatalmas durranás lesz az egész korong.Már a megjelenés előtt hallani lehetett hogy sok emberrel készül a korong.

20 track-en 11 zenei szakember dolgozott! (J Dilla, Michaelangelo ,Dr.Dre,Nottz,Just Blaze,The Neptunes,Pete Rock,Yogi,Mel-Man,Battlecat,Diamond D )


Azonban mikor napvilágot látott a What it is c. nóta eléggé komoly kétségeink támadtak.Aztán augusztusban robbant a bomba és jött a Brak Ya Neck amely újra olyan érzetet keltett mintha a kezdetekből hallanánk valamit.


A Genesis végül 2001 novemberében jelent meg de pont amilyen sokan dolgoztak rajta olyan változatosan nem bejövős lett sok embernek. Az eladási számokkal itt sem volt gond természetesen villámgyorsan platina lett de a külföldi terepeken megcsappant az eladási mutató rendesen.


2002-től pedig a 2000's era teljesen beszippantotta és középszerűség dominálta a lemezeit.

A 2002-ben megjelent lemeze életében először alig haladta meg az 500.000 eladott példányt. Az albumot Pharell és Puffy neve fémjelezte. Az It Ain't Safe No More...c. lemezzel elérte hogy a hallgatóság kivegye alóla a pajzsot és elengedje őt is az üzleti világba és a buisnessrap felé.


2004-ben úgy érzi hogy váltania kell és Dr. Dre sikereit látván nem tud ellenállni a kérésnek és aláír Dre kiadójához. A The Big Banc korongja 2006-ban már ott lát napvilágot. Hatalmas volt a várakozás a koronggal szemben de a hallgatóságnak újra csalódnia kellett ezúttal a Dre - Timbaland fémjelezte hype tudta csak 800.000 ig tornászni az eladási mutatókat.


2008 ban szakított Dre-vel és a Universalhoz igazolt. A 2009-ben ott kiadott lemeze a Back on My B.S. megint csak egy átlagos lemez lett és amerikában is 60%-ra értékelték a legtöbben. A keleti világban pedig megbukott.

2010- től pedig egyértelműen átkerült a nyugdíjazott elő legendák közé aki gyakorlatilag már mindegy hogy kihez ír alá és hogy hülyül meg a vélemény akkor se fog változni róla. A Rap aranykorában ő is azon kevesek közé tartozott akik alkottak valami életre szólóan maradandót,és ezt senki aki e kultúrát szereti az nem felejti el!


Ha bármikor megcsillogtatja még a régi önmagát az hatalmas élmény.


Hiába az üzleti világ a buisness rap a kosárlabdaklub és sok más ami már elválasztja a régi önmagától és a zenétől azért amikor igazán beletolja a mikroba akkor az visszahozza hogy miért is az aki ebben a fostengerrel teli hip hop iparban!

Reméljük azért még hallunk majd egy két klassz számot tőle!