Életrajzi

2021.10.12

Ha már valaki a humanizmus útján jár akkor filmezés szempontjából az életrajzi filmek hatalmas kedvencei lesznek! Minden kategóriából itt lesznek a szerintem legjobbak!


1981-ben, 19 évesen még senki sem ismerte, valahol New Yorkban, a Thompkins Square Park környékén egy kartondobozban élt. De csak addig, míg valakiknek fel nem tűnt, hogy a különc, excentrikus fiatalember álarca mögött a modern művészet egyik legellentmondásosabb és legzseniálisabb alkotója rejtőzik. Andy Warhol felfedezettje és későbbi jó barátja, Jean-Michel Basquiat egy pillanat alatt vált a kitaszított feketéből a zömében fehérek uralta művészvilág egyik legünnepeltebb képzőművészévé, a graffiti királyává, akinek festményeiért nem csupán a divatot követő gyűjtők, de a múzeumok is versenyt futottak. Az egykori pályatárs, a neo-expresszionista festőből lett filmkészítő, Julian Schnabel által rendezett életrajzi alkotás még a legkisebb szerepekben is kiváló színészi alakításokkal, olykor kegyetlen őszinteséggel, de mindvégig hitelesen tárja fel egy utcai zseni életét a kartondoboztól a felemelő dicsőségig, majd végül a szörnyű halálig vezető káprázatos és tragikus pálya állomásait.


Egyszerre önéletrajzi egyszerre gengszterfilm és egyszerre politikai film is!

Az ír, alternatív cím "Úgy hallottam, házakat festesz" (The Irishman) 2019-ben bemutatott bűnügyi filmdráma Martin Scorsese rendezésében. A forgatókönyvet Charles Brandt Hallom, szobafestő vagy című (2004) regénye alapján Steve Zaillan írta. A főbb szerepekben Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci látható, Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jesse Plemons, és Harvey Keitel pedig jelentősebb mellékszerepeket játszanak. A történet Frank Sheeran teherautósofőrről szól, aki előbb Russell Bufalino verőembere lesz, később pedig a híres szakszervezeti vezető, Jimmy Hoffa barátjává válik.