Eminem

2019.10.17

Marshall Bruce Mathers III. minden idők egyik legnagyobb hatású rappereként tengeti jelenleg is napjait Michigani birtokán,és továbbra is komoly mentális zavarokkal küzdve a kard élén egyensúlyozva próbálja szinten tartani karrierjét.A sokadik sors.....


Marshall Bruce Mathers III. 1972-ben született és keresztelték meg a Missouri állambeli Saint Joseph-ben. Deborah Rae és Marshal Bruce Matters Jr. egyetlen gyermekeként látta meg a napvilágot 10.17-én.

Apja és anyja viszonya nagyon gyorsan a fogantatása után megromlott így apja még az előtt elhagyta a családi kört mielőtt a "vékonyka árnyék" világra jött volna. Deborah gyakorlatilag a semmire szülte meg ,így nem is volt kérdés hogy az aranykanalas élettől messzebbre nem is kerülhet majd.

A stabil családi háttér egész életében ismeretlen volt számára és bár egy apa hiánya nem ismeretlen fogalom a rapperek között, Marshall legnagyobb handikepje az életvitelben sokkal inkább megnyilvánult melyet az anyja miatt volt kénytelen élni mint sem az apakép hiányában. Anyja gyógyszerfüggősége és gyakori tetlegessége is hozzájárult hogy elszigeteltsége évről évre nőtt.

Anyja Missouri és Michigan között folyamatosan ingázott,emiatt mindenhol csak pár hónapot éltek legtöbbször az ideiglenes munkák miatt. A leghosszabb idő amit egy huzamban egy helyen töltöttek az 6-7 hónap volt Detroitban.

A folyamatos vándorcigány életmóddal járó szabadság még jól is alakulhatott volna ha nem az iskoláztatási gondokkal szembesítették volna hónapról hónapra a mindenhez is alkalmazkodni próbáló tini felfogást. A Pár havonta új iskola és újfiú effektus ,a megállás nélküli beilleszkedési problémákkal,iskolai verésekkel és zaklatásokkal, és soha gyökeret nem verő emberi kapcsolatokkal igen hamar a gondolkodás felé és a belső út felé terelte a bizonytalan talajon keresgélő rapperpalántát.

Gyermekként anyai nagybátyja állt a legközelebb hozzá (Ronald "Ronnie" Nelson ) és ő mutatta meg neki Ice T. korongját is amely a  12 éves Marshallt teljesen levette a lábáról . Ekkor elhatározta hogy grafikus képregényrajzoló vagy író szeretne lenni.  Azóta is a hip-hop kultúra megszállottja alig hallgat más fajta zenét bevallása szerint mind a mai napig 2Pac és Redman a két kedvenc Mc-je a legnagyobb hatást pedig a zeneiségére és a szövegére pedig LL Cool J, Ice-T, NWA, Run DMC és a Beastie Boys gyakorolta.


Alig lett 14 éves mikor megírta első saját számát de innen nagyon hosszú (10 éves) és rögös út vette kezdetét.


1987-ben 15 évesen megismerkedik élete szerelmével Kimberly Scottal. A tiniszerelemnek indult románc csak hamar se veled se nélküled kapcsolattá alakult,hol élete szerelmének hol pedig élete megrontójának nevezi a lányt. Időről időre hol összejöttek az évek során hol elváltak útjaik. EM anyai és nőkről alkotott képe és frusztrációi mind a mai napig meghatározzák gondolkodását. Soha nem tudott felül kerekedni a gyermekkori pszihés beidegződésein. Folyamatos volt közöttük a veszekedés és mivel mindketten menekültek a valóság elől így a folyamatos alkohol és drog problémák idővel megtépázták a kapcsolatukat minden szinten.


Freestyle zseni az árnyékbanAz első csatáit még 14 évesen kezdte a Lincoln Highschool-ban

ahol éppen tanult. Legjobb barátja Manix volt és együtt bontogatták a szárnyaikat miközben a picében irták a szövegeket. 1989-ben már kisebb híre volt annak hogy mennyire is jó freestyle-os. A középiskola 3. évében 17 évesen kilépett az iskolából és minimálbéres átmeneti melókból tartotta fenn magát miközben egyre mélyebbre süllyedt az éjszakai életbe és a freestyle rappelés és szövegírás világába. Szövegein már ekkor erősen tükröződött szélsőséges szarkazmusra való hajlama,a homofób beütésűek és groteszk rímfaragás bár a legtöbb nagy név a szakmában és a freestyle rap világában leginkább egy tehetséges másolónak tartotta.


A 90-es éra elején Masta Ace * NAS * és Redman stílusának az elegyeként kezdték megismerni a nevét az UG közegben egyre több helyen. Szövegei rendkívül hullámzóak voltak néhol olyan zsenialitásról tettek tanúbizonyságot hogy még a leghatalmasabb "streetstylerek" is a fejüket kapkodták máskor pedig olyan primitív sorokkal dobálózott hogy kifütyülték a jobbára feketékből álló közönségek és ítészek! A legrosszabb az volt hogy technikailag ezeket a kilengéseket képes volt 2 perces különbséggel produkálni! Egyszerűen nem volt még meg a saját hangja és stílusa. Az útkeresésben pedig még mindig hátráltatták a tinikori beidegződései a rengeteg sérelem és egy normális apa/férfikép hiánya.

Hiába vetette meg a lábát Detroit nem az a befogadó hely volt számára amit elképzelt. A környék melyen letelepedtek és elkezdte bontogatni a szárnyát kifejezetten kirekesztő volt a fehérekkel szemben. A feketék uralta éjjelek és nappalok közegében egyre jobban el kellett menni a szélsőségek irányába hogy át tudja ütni az ingerküszöböt.

"Nem gettóban éltem de nehéz volt az élet"

Természetesen többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. Amit a szövegeiben tolt olyan volt magánéletében is. Minden emberi kapcsolata legyen az nőkkel vagy férfiakkal rendkívül sekélyes volt és a folyamatos frusztrációi és szorongásai miatt nem is tudott normális kapcsolatokat építeni. Csak olyanokkal tudott hosszabb kapcsolatot kialakítani akik a zene a rap miatt kapcsolódtak vele.

1995 December 25-én megszületik lánya Hailie. Kimberlyvel folytatott viszonya továbbra is rendezetlen maradt a lány sokszor nem tudta kezelni az anyasággal járó érzelmi hullámvasutat lévén ő is bántalmazó családból menekült testvérével együtt. Ez a frusztráció kettejük közt odáig vezetett hogy Kim fogta Haileie-t és elköltözött Eminemtől!Az első lépés


1996-ban megjelent első demója Infinite címmel mindössze 500 példányt készítettek belőle csomagtratóból árulta ahogy annó sokan! 2016-ban a 20 éves évfordulóra újra kiadatta a korongot ekkor is limitált példányszámban!A kritikusok elég keményen lehúzták akkor,a legtöbb kritikát Jay-Z fajta rímelési vonalának köszönhette. A negatív szavak melyekkel illeték nagyon megroppantották lelkileg viszont több producer és tv-s rádiós személyiség is felfigyelt rá és egyre több lett a meghívás aminek eleget kellett tennie. Bár igen korlátozottak voltak a lehetőségei és a Detroiti közeg be is határolta ettől függetlenül sikerült a legtöbbet kihoznia a körútjából.

Folyamatosan Freestyle csatára járt köztük megmérette magát a legnagyobb ilyen fajta versenyeken is. Egyre javult technikája szövegalkotása és egyre magabiztosabb is lett,szinte mindenkit kiosztott a Detroiti nehézsúlyú rapperek közül!

Az 1997-es  Los Angelesi Rap Olympics-on második helyezett lett és ezek után már mindenki számon tartotta  illetve nem volt olyan Detroiti akinek az UG határain belül ne lett volna meg róla a véleménye ha pozitív ha negatív.
Az áttörés


Miután 1996 áprilisára a Death Row records megfeneklett és Dre kilépett, 1996 novemberében a hip-hop szakma egyik koronázott királyaként saját kiadót alapított Aftermath Entertainment néven. Célja az volt hogy produceri és kiadói tevékenysége révén létrehozzon az új érára egy olyan istállót melyben mindent a kezében tarthat a nyugati parton a keleti parti kapcsolatain keresztül. Ez a próbálkozás azonban messze nem úgy sült el mint ahogyan azt sokan képzelték! A Chronic lemez után már eléggé ki volt éhezve a közönség egy új minőségi Dr. Dre lemezre de a helyett csak egy langymeleg fikapartyt kaptak válogatás formájában texasi és Californiai meg New-Yorki arcokból akik nem túl meglepő módon a saját maguk futtatásán kívül a rapháborút kritizálták ( "East Coast/West Coast Killas").


Dr. Dre-t az egész világ és az amerikai New Yorki fekete hálózat és kőműves elit mindig is nagyra becsülte és elismerte jelenleg is magas rangú míves! Egész életében jó kapcsolatokat ápolt a cionista kereskedőhálózat moguljaival és 2Pac lángolásában hatalmas szerepe volt. Minden amihez hozzáért az arannyá vált csak az idő volt a kérdés.

Természetesen a New-Yorki elitnek azonnali hatállyal lépnie kellett és a megfelelő csatornákon keresztül elő kellett készíteni a bekebelezését és a csúcsra járatását e független de várhatóan hatalmas pénzeket mozgató producernek.


Nincsenek véletlenek!


Az egykori Interscope nagyágyú kőműves (Jimmy Lovine) aki Tupac első lemezét is bonyolította és már ott volt a háttérben a Death Row és Suge mögött is többek között és a zeneipar Rock n Roll szekciójában több mint 200 produktummal a háta mögött a csúcson ücsörgött azonnal fel is vette a kapcsolatot Dr. Dre-vel és a kiadójával egy esetleges nagy többlépcsős fúzionálás víziójával! Ez a hatalmas fúziós sorozat végül le is zárult a UNIVERSAL égiszében! Dre és Lovine mind a mai napig üzletfelek és jó barátok! Együtt alapították majd adták el a Beats-et is 3 milliárd dollárért melyből Dre nettó 1 milliárdot kapott!

Jimmy Lovine nagyságához hozzátartozik hogy mindig tudja kinek kell a megfelelő megbízásokat kiadni és kinek kell hinni ha tehetségekről van szó! Egy tucat ügynöke minden körben ott volt mint tehetségkutató és szinte mindig 2 évenként legalább egy nagy sztár megtalálásához vagy befuttatásához köze volt az elmúlt 40 évben!

Így esett hogy az 1997-es Los Angelesi Rap Olympics-en is pont volt egy ügynöke, és bár Eminem ott második lett, olyan potenciált látott meg a kiadott demójában melyet az ügynöke bepromózott neki ,hogy az éppen mélyponton lévő Dre-nek megmutatva meg is született a döntés hogy meg kell adni az esélyt mindenkinek ahogy anno Pac-nak is megadta vagy mindenki másnak és ehhez Dre-nél nem lesz jobb producer.A dolgok rendeződni látszottak a 96-os demó után nem sokkal Kim és EM újabb esélyt adtak maguknak.

A 97-es siker után EM úgy érezte hogy lesz mindenre elég  pénze és stabilizálhatja a családi életet. Nagyobbat nem is tévedhetett volna.

A szerződés aláírása és az első lemeze kiadása előtt feleségül vette Kimet 1999-ben de a siker és az albumon megjelenő szövegek miatt ismét különváltak útjaik. Kim beadta a válókeresetet.

Az első album megjelenése után 2000-ben Kim be is perelte Marshallt a KIM c. szám tartalma miatt melyben elmondja hogy hogyan ölné meg szeretett nőjét.

A válásukat 2001-ben mondták ki hivatalosan.

Kim mellett Eminemet anyja is beperelte a lemezen található szövegek miatt de  a 10 millió $-os kártérítés helyett a rágalmazó sorokért EM mindössze 1600$ fizetett ki 2001-ben.

2 lemezzel a háta mögött révbe ért.

Mindene meg volt és lehetett volna hogy boldog békés életet éljen és adjon mindenkinek akit csak ismert, de mindaz a frusztráció és a sebek sokasága amiket magával hurcolt egyszerűen lehetetlenné tették hogy magánéletét rendezni tudja.

Első lemezzel egyből a csúcsra ?!?A Slim Shady LP nem éppen könnyű szülés volt az infinite-ről átemelték ami kellett plusz Dre és EM is irtak még szövegeket és így állt össze bő egy éve alatta lemez! Dre és Mal Man mint producer felügyelték a teljes munkát.

1999-es megjelenésével rögtön hatalmas port kavart és mindmáig forradalmi korongnak és az új éra kezdetének tartják a hip-hop-ban! 2000-ben megkapta a best Rap album Grammy díját és jelenleg a világ 275. legjobb lemezének tartják!

Természetesen megkapta a lemez a maga kritikáit is de az eladott 18 millió példány önmagáért beszél!

Gusztustalanul kidolgozott szövegek tele frusztrációval és szarkazmussal. Az első Klip a My name is hozta a frissességet és az egyediséget és az eredetiséget minden szinten.A második korongA Marshall Matters LP egy hatalmas szintugrás volt mind az életében mind a karrierjében. A szövegek és a beatek is elképesztő érzelmi és tudatos magasságba röpítették. Szó szerint kiírta magából minden frusztrációját és nem mondhatni hogy ne a legpolgárpukkasztóbb módon tette volna ezt meg!

Mindenkibe minden módon beletaposott.

A nincstelen Detroiti kissrácból aki az álmaiba menekült rászakadt a sztárság minden előnye és hátránya és természetesen nem is tudta feldolgozni hiába a 20 millió eladott példány.

Az első kislemez mely megjelent az albumról a The Real Slim Shady lett melyhez fenomenális klipp is készült :)


A második kislemez és klip is nagyon rendben volt. A feldolgozás fázisáról szól a dal és továbbra is jól mutatja hogy pszihésen milyen törékeny is az ember akit elkap a sztárság főképp ha olyan mélyről jön és mélyen van mint ő.


A harmadik kislemezét minden idők egyik legjobb számának tartják. Dido-val közös produkciójuk minden létező platformon tarolt és minden kritikust elnémított. A klip kiadását  követően már a lemez 10x platinalemez lett!


Számomra ez marad tőle legemberibb legigazibb és legjobb lemez! Minden tekintetben vegytisztán mutatja meg hogy kis volt ő.


A mesterhármas?3. lemez 3. Grammy minden eladási statisztikát vezető kimutatások dollármilliók és teljes mentális kasztráció.

Az egész lemez egy örlődés egy vívódás csupa megromlott kapcsolat és rendezetlen valóság.

A beavatási beismerésről már ne is beszéljünk :( folytatva a sublimális borítóval.

"Ha visszamehetnék soha nem reppeltem volna eladtam a lelkem az ördögnek és nem kapom vissza!"


Az album megjelenésekor már komoly gyógyszerfüggő volt! Válium Vicodin és Metadon függő lett. Folyamatos alvászavarokkal küzdött ekkor már bő egy éve gyakorlatilag az egész lemez folyamatos drogos állapotban született!

Az egész lemezt egységben kell kezelni és egy éra befejezésének is tekinthető. Egyfajta betetőzésnek. Könnyed slágeres frázisok és dallamok és a megcsömörlés határán egyensúlyozás váltják egymást elég szapora léptekben.

Sokak feltették már a második lemez szélsőségei és az életút ismeretében hogy EM nem szenved e személyiség zavar valamilyen formában. Az Eminem Show lett az a lemez mely tökéletesen bebizonyította hogy a zsenialitás mögött egy mentálisan és lelkileg teljesen összetört és kiszolgáltatott ember rejlik aki mindent amit csinál azt azért csinálja mert a show must go on-nak meg kell felelnie és a hely amit meg akar találni az nem létezik csupán az elméjében. Az a békesség amire vágyik az a személyiségzavarai miatt soha nem lesz meg viszont garantálja számára hogy amit az egyik éne nem kaphat meg azt a másikon keresztül megadhatja magának vagy megkaphatja.

Egy dollármiliókat érő pénztermelő gépezet lett az őt  irányító Interscoposok kezében. Minden tehetsége a fájdalmából táplálkozik és ahogy fogalmazott eladta a lelkét az örödögnek és már nem tudja visszavenni és bár szar üzlet volt nem szállhat ki. A showbizniszben ő is csak egy újabb olyan ember lett aki beismeri hogy nem a maga ura nincsenek döntései és a frusztrációnak soha nem lesz vége. Mesterhármast alkotott de milyen áron?


A talpraállási kísérlet
Az Encore Eminem 4. stúdióalbuma, melyet 2004. november 12-én adott ki. Eminem utolsó albumának tervezte. Perekről perekre járt. A családi állapotok se rendsződtek mindenki kapni akart egy szeletet a jóból és ezért minden rokon pofon is baszarintotta különböző zsarolásokkal vagy perekkel hogy pénzt húzzon le róla. Lányával és volt feleségével se rendeződött a viszonya.

Tulajdonképpen megpróbált megkreálni egy ujabb irányt saját magának egy újabb személyiséggel de ez már nem ment.

Az album megbukott hiába adott el 10 millió darabot belőle.

Az egész lemez összképben borítójában üzenetközvetítésében tulajdonképpen egyfajta segélykiáltás egy beteg elme és lélek segélykiáltása. A szuicid hajlamok és a reménykedés frázisai keverednek olyan társadalmilag feszítő pillanatok képeivel amiben elveszlik mondhatni a "vékony árnyék" beleolvad a középszerbe :(
A feldolgozási sikertelenségek után 2005 -re úgy döntött visszavonul és szeretné újra megpróbálni minden probléma ellenére Kimmel a közös jövőt. Hiába teregette ki volt felesége kokainfüggőségét az hiába ment elvonóra meg börtönbe továbbra is bízott abban hogy ha kiszáll akkor véget vethet a problémáknak és rendeződhetnek a dolgaik. A sztárságát okolta mindenért de ennek ellenére  a turné kötelezettségeket teljesítenie kellett. így 3 éves amerikai turnéra indult 50 centtel Obie Trice-al és másokkal.

2006 elején újra egybe keltek. Sokan azt mondták hogy madarat lehetett vele fogatni de a boldogság mindössze 3 hónapig tartott és újra beadták a válókeresetet!


Az újabb csapásA D12 tagját Proof-ot meggyilkolják Detroitban az 8miles roadon. Proof-ot azóta ismerte és barátok voltak mióta az első demóját kiadta! együtt freestyloztak és Proof-ot az egyik legjobb Detroiti UG Mc-ként tartották számon mindig is.

Barátja elvesztése csak tetézte függőségeit és egyre növelte azt az érzetét hogy őt is megölhetik.

Újra rácsavarodott az altatókra és a gyógyszerekre.


A 2007-es évben többször is próbálta bizonygatni több tv-ben és rádióban is hogy folyamatosan dolgozik és nem adta fel távlati terveit de a depresszió jeleit folyamatosan magán hordozta.

A vak is látta hogy egyre romlik az állapota és valami nincsen rendben. A 3. lemeze után már minden létező platformon próbált eleget tenni az okkultista új világrendi popipari kultuszápolásnak és ez mentálisan teljesen kikészítette ahogy korábban már rengeteg előadót.

2007 decemberében 2 órán múlt az élete túladagolta magát.


2008-ban elvonóra ment majd újra elkezdett dolgozni. Zenésztársai "barátai" nem hagyták magára gyakorlatilag az Interscope és Dre kész project elé állították hiszen tudták mekkorát üthet egy olyan lemez mely ilyen előzményekkel bír. Olyan hypot vertek a még épphogy előkészítés alatt álló lemeznek ami párját ritkította egy éven át!

Természetesen kultuszápolás tovább zajlott sőt  inkább mondhatni új szintre emelkedett. 2009 közepén megjelent következő studó lemeze. Már a borító is jelezte hogy a luciferánus út lett az amin már jár,és EM visszatért az élők sorába maga mögött hagyta aki volt!

New Era

A korábban már megfigyelt stílusváltások korszakváltások sok sztár zenész életében tisztán nyomonkövethetőek voltak a Rap nagyjai se voltak ez alól kivételek. 2006 -után  ismét elindult egy generáció és stilusváltás a hip-hop-ban ami 2008 után már nagyon jól letérképezhető lett minden szinten.

Előtérbe kerültek a kollaborációs törekvések és kényszerek. A nagy kiadók minden lehetőséget megfogtak a marketing a diss és a beef területén. Elkezdett teret nyerni a gangdiss ideológia is és persze nem lehet elmenni szó nélkül a Mumble meg trap meg hasonló összelapátolt megújulásokról.

Tulajdonképpen mindenki aki jól akart keresni az elkezdett besoroni valamelyik eladható irányvonalba és hangzásba és ezzel együtt kilóra el kezdték eladnia kultúrát az anyagi  haszonért.

Eminem se lett kivétel!

A májusi Relapse megjelenés után már karácsonykor adta is ki a Relapse bővített verzióját.

És az még egy dolog hogy felesleges volt mert már a relapse is ekkora leszerepelt de ezzel ő is mega kiadója is csak egy újabb bizonyítékot szolgáltatott arra hogy egy új érába köszönt be egy újabb Raplegenda :(Hanyatlás vagy siker?

Recovery : A gyógyulás útján?


Az előző album és annak tematikája után nyíltan látszik a döntés melyet elfogadott. Elindult és jár is az új úton amitől a megváltást várja és amiről azt hiszi hogy meg is menti.

Az album maga szerintem egyszerűen egy szégyenletes popalbum lett tele olyan featekkel akikkel korábban nem hogy szóba nem állt volna EM de egyenesen a kultúra ellenségeinek tekintette őket.

Hiába az újabb Grammy az árulás árulás marad.....Nicki Minajtól Jay-Z-ig mindenki kiszippantotta belőle 2010-től amit tudott. A modern éra a 2012-után induló hanyatlási éra egyik vezető arca lett és szimbóluma.

Nyíltan propagálta mind szövegeiben mind megjelenésében az új világrend iránti elkötelezettségét.


Slim Shady LP 2

Miután 3 évig dagonyázott a popkultura mocskában EM új albummal jelentkezett 2013-ban!


Meg kell hogy mondjam nem csak hatalmas elvárásaim voltak akkor hanem a név használat és a személyiség miatt igazi visszatérésre számítottam. Tulajdonképpen a második album nagyságára számítottam ennyi év után. Volt bennem egyfajta várakozás azután hogy kiteríti a popipart meg a rapipart is és lerántja a hazugságokról meg erről az elmúlt 10 évéről a leplet. Szó ami szó nagyon érett ez a dolog.

De természetesen ez is csak egy vágyálom maradt.

Az értelmetlen semmitmondó / infantilis /szarkasztiuks dalocskától a nosztalgikus megemlékezőstől az önismétlésig minden van. Természetesen betetőzve egy luciferánus pop himnusszal amit Rihannával tákoltak össze és amiben megvallja luciferánus hitét. Dr. Dre egy kibaszott oldschool shitet nem pakolt az albumhoz!

Egyszerűen szörnyen nagy csalódás volt a dolog még ha számítottam is rá valahol hiszen az új útról nem lehet letérni! az egész lemez tökéletesen bemutatta a 2012 utáni éra egyik szeletét és nálam véglegesen sírba tette EMINEMET és azt a "vékonyka kis árnyékot " akit megkedveltem minden parasztsága és tudathasadása ellenére a 90-es évek legvégén :(Revival és az újabb halál....


2017-ben megjelentette EM a 9. lemezét de bár ne tette volna! az egész lemezen van 2 szám ami hallgatható az összes többi egy összetákolt fostenger. Az egész lemez egy hatalmas bukás lett és ami legrosszabb volt hogy 3 évet vártunk rá hogy hátha visszatalál magához ,főképp azok után hogy a marketing duma ez is volt hogy a régi EM-et fogja idézni.

Az  albumborító is arról árulkodott hogy esetlegesen kapunk valami modern hangzású Amerikkas most Wantedet :) esetleg valami féle radikális Boogie vonalat vagy Public Enemy-t

Ehhez képest Ice Cube forgott a sírjában KRS-One-al és Chuck D-vel együtt együtt pedig még meg se haltak a fószerek.


2018-ban egy év múlva pedig már landolt is a kövi korong melynek a borítója láttán ismét felsejlett előttem a jó öreg iskola Beastie Boys-os vonala. A cím telitalálat volt a borító tetszett mondtam is magamban hogy talán most már kiadhatja a frusztrációját az ember ha normális beateket kap.

Tévedtem.

Élete legrosszabb lemeze lett.....lapos szar beatek és még gyengébb szövegek...

MTBMB

A 10. album amiből a 10. is No1  lett!

Eminem minden történelmi rekordott felállított és megdöntött és tart már ami a Rap közeget és zenei palettán való részvételt illeti! Nem adott el nála több lemezt soha senki és valszeg nem is fog. Elképesztő amit végigvitt 12 év alatt.

A 2020-ban megjelent lemeze nagy meglepetés volt számomra.

A lemez megjelenése előtt többször is lenyilatkozta hogy vágyik vissza kollabok világából az old school irányzatba. Az első szám amit hallottam az albumról a Unaccommodating volt szóval elég komoly fellángolással ugrottam 6 fos lemez után a hallgatásába.

Azt kell hogy mondjam hogy a lemez egész jóra sikerült. Önmagához képest persze ez is közepes de a lemezen már 10-6 szám értékelhető lett. Zeneileg egészen jó középúton halad az album ha a mai vonalakat vesszük de a szövegekben továbbra is van gond nem kicsi.


Nem tudom még hány albumot tervez vagy szeretne kényszer alatt megcsinálni de ha végre csinálna egy olyan lemezt amin 10-8 szám legalább olyan jó lenne mint az első három lemezen hallhatóak akkor azt mondhatnánk:  végre már hogy keretbe rakta az életművét ez odabasz!
................. és megérdemelten vonulhat vissza.


Bárhogy is legyen Isten éltesse a Rap egyik koronázott királyát!