Hood Movies (Fekete Filmek)

2021.10.11

A fekete filmek vagy ahogy a műfaj ismerői nevezik a Hoodmovie-k a virágkorukat a 90-es években élték. Az akkor időknek ezen zsánerét tulajdonképpen a Los Angelesi és a New Yorki Hip Hop elit tartotta a kezében,a színészek pedig egy pár esettől eltekintve az egész érát végigkísérték.

A legtöbb filmben ugyan azokat a fekete színészeket láthatjuk. A zsáner jellemzői közé tartozik, a nehézsorsu fekete negyedekben dúló erőszak,a bandaháborúk, a drogok és a fegyverek világa,az oktatás és a rasszizmus mintái és lenyomatai,valamint a gettóbeli élettől való szabadulás ami a legtöbb esetben meghiúsul.

A 2000-es években a műfaj iránti kereslet átalakult a könnyedebb vagy éppen a művészibb irányzat felé terelődtek a filmek. A hip Hop szubkultúra szerelmesei a fekete zene és kultúra kedvelőinek az izlése pont annyira megváltoztatta ezen zsánert mint amennyire a Rap zenét mint sajátos műfajt is. A generációváltás e műfaj életében is meghozta a változásokat és egy bizonyos szinten a minőségromlást és a filmágazat felhigulását is.

Mivel nagy rajongója vagyok a hip hop kultúrának és így ezen filmezési ágazatnak is,ebben a blogban megosztom magukat a filmeket és a róluk alkotott rövid véleményemet.


Kiadás: 1993.05.26 * Rendező: Hughes fivérek * Forgatókönyv: Tyger Williams * Játékidő: 97 perc

Szereplők: Tyrin Turner ,Jada Pinkett, Bill Duke, Charles S. Dutton

Ha meg kellene neveznem a hoodmoviek királyát akkor ez a film ülhetne a trónra. Nyers,erőszakos a hangulatok és az alakítások is első osztályúak,a zene is hozza a kötelezőt. Mindössze 3 millió$ -ból készítették és 28 milliót hozott! Igazi nyers hoodmovie. Kultuszfilm a fekete mozik világában és teljesen méltó módon.A film egyik érdekessége hogy 2pac megkapta Cain szerepét majd jól összebalhézott a rendezőkkel emiatt kirúgták a produkcióból. Fenyegetőzés pereskedés minden volt ahogy lennie kell de végül is már nem segített a dolgon. A film csak ezért nem 10 pontos.

10 / 9,5


Megjelenés: 1996.11.06  * Rendező: F.Gary Gray  * Forgatókönyv: Takashi Bufford, Kate Lanier * Játékidő: 123 perc * Szereplők: Jada Pinkett Smith,Queen Latifah,Vivica A. Fox,Kimberly Ellise

Sose felejtem el mikor először láttam ezt a klasszikus kitörés a gettóból stílusú filmet. Gray a klippkirály újra megmutatta hogy nem igazán tud hibázni. Egy fekete szociodráma 4 nő szemszögéből akik személyes csapdáikból kiútként összefognak. 4 teljesen más karakter de 2 dolog is összeköti őket a kilátástalanságban. A szabadulás vágya és a barátság. A szabadságnak ára van és ez a film is rámutat a véres valóságra és a veszteségek súlyára. A kategória egyik legjobbja,vitán felül áll.

10 / 9


Megjelenés: 1995.04.26  * Rendező: F. Gary Gray  * Forgatókönyv: Ice Cube / DJ Pooh  * Játékidő: 91 perc

Szereplől: Ice Cube - Chris Tucker - Nia Long - Tiny "Zeus" Lister, Jr. Regina King - Anna Maria Horsford - Bernie Mac - John Witherspoon

A rendező első filmje amivel rögtön belecsöppent a kultfilmesek státuszába! Fenomenális ám annál egyszerűbb történet,egy naplopóról aki elfüstöli a mariskát eladás helyett. A South Centrali "kertvárosi gettó" hangulat első osztályú (ott is forgatták a filmet,a Crips területén) a feeling iszonyat jól ül minden humorával és helyzetkomikumával együtt. A top 5 -ben van a zsáneren belül minden vitán felül áll.

10 / 9


Kiadás: 1995.01.11 * Rendező: John Singleton * Forgatókönyv: John Singleton * Játékidő: 127 perc *Szereplők: Jennifer Connelly, Ice Cube, Omar Epps, Michael Rapaport ,Kristy Swanson, Laurence Fishburne

Egy film a rasszizmusról az oktatásról az ideológiai harcokról. Egy korszakos lenyomat a 90-es éra felsőoktatásáról,a tinédzser korban lévő elme befolyásolhatóságáról,a lelki erő létéről vagy éppen hiányáról. Singleton újabb kihagyhatatlan alkotása, a kategórián belül. Pokolian jó film minden képkocka aranyat ér e kategóriában!

10 / 9


Kiadás: 1995.05.17 (Cannes) * Rendező: Larry Clark * Forgatókönyv: Harmony Korine * Játékidő: 91 perc * Szereplők: Leo Fitzpatrick, Justin Pierce, Chloë Sevigny, Rosario Dawson

LC streetmovie-ja egy olyan kategóriát képvisel mind tartalmilag mind képi megvalósításban ami túlmutat az egyszerű hoodfilmek világán. Egy tinédszer szociodráma,egy korlenyomat,egy "beteg" generáció sajátságos kulturális esszenciájáról. Zseniális alkotás . Fekete gettóban élő tinik helyett kapunk nagyvásori deszkás fehér suhancokat. A bandaháborúk helyett és a nagystílű drog és pénzcserék helyett ,átlagos cannabis és drogfüggő szociopata a téren lógó brancsokat.

10 / 9


Kiadás: 1992.09.18 * Rendező: Stephen Milburn Anderson * Forgatókönyv: Stephen Milburn Anderson * Játékidő: 99 perc * Szereplők: Glenn Plummer ,Carl Lumbly,Byron Minns

Bobby története nem is annyira az ő története. Sokkal inkább egy gang alakulásának és az ő életének vészterhes szociodrámája,melyben a végén már "egyenlők" ide vagy oda már a fia lesz az aki meghatározza tetteit és gondolatait. A mellett hogy az egyik legkisebb bevételt hozó gang/hoodmovie lett az idők folyamán amire nem szolgált rá,azt is ki lehet jelenteni hogy az egyik legjobb!

10 / 8,5


Kiadás: 1991.07.02 *  Rendező: John Singleton *  Forgatókönyv: John Singleton  * Játékidő: 112 perc  *

Szereplők: Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut ,Larry Fishburn,Nia Long

Ha valakit aki e katagória szerelmese és megkérdeznek hogy mondja el szerinte melyik a legjobb 5 film, akkor kizárt hogy ezt ne sorolná oda! Egy igazi klasszikus "kitörési kísérlet" a gettó mocskából és drogvilágából. John Singletonról nem mellesleg illik tudni hogy a klipkészítés terén is komolyakat alkotott a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején! Természetesen a fekete műfaj sztárjaival dolgozott együtt sokat.

10 / 8,5


Kiadás: 1990.07.10 * Rendező: Abel Ferrara  * Forgatókönyv: Nicholas St. John *  Játékidő: 103 perc * Szereplők: Christopher Walken - Larry Fishburne - David Caruso - Victor Argo - Wesley Snipes - Janet Julian

A szereposztás első osztályú. A zenék és a hangulat kiváló. Sokan úgy gondolják hogy ez inkább egy olaszos gengszter film fekete köntösben,de bárhogy is vélekedjen róla az ember miután megnézte biztos hogy az egyik legjobbnak fogja tartani a kategórián belül.

10 / 8,5


Megjelenés: 1998.11.04 Rendező: Hype Williams Forgatókönyv: Hype Williams , Nas Játékidő: 95 perc Szereplők: DMX,NAS,Method Man, Taral Hicks,T-Boz

Egy jól kitalált de egy kicsit talán elkapkodott megvalósítás. Nas a New Yorki rap királya és egyik intellektuális menedéke,barátjával a klippkirállyal Hype-al összeállva próbált meg egy üzenetet közvetíteni Tommy megtérésén keresztül. A Film talán leggyengébb pontja hogy az akkoriban felkapott Hassan volt a kamerák mögött és nem maga a mester. Mindent összevéve ,jók a karakterek,jó a hangulat és összességében egy jó kis filmet kapunk. Eredeti nyelven sokkal jobb mint szinkronnal.

10 / 8


Kiadás: 1994.02.25 * Rendező: Leon Ichaso * Forgatókönyv: Barry Michael Cooper * Játékidő: 123 perc

Szereplők: Wesley Snipes, Michael Wright, Theresa Randle, Clarence Williams III ,Abe Vigoda ,Ernie Hudson

Egy igazi klasszikus Harlemes New Yorki felfogású gengsztersztori,egy újabb Snipes film ami hozza az elvárható szintet. Van árulás, szerelem, a kiszakadás a gettóból faktor ,és mindez nyakon öntve a drogpénz és a hatalom megrészegítő szószával. Gyakorlatilag nem lehet belekötni annyira rendben van,minden szempontból az egyik legjobb!

10 / 8


Egy klasszikus Hip Hop trilógia tele humorral, baromi jó hangulattal, kiváló szinkronnal, és nem utolsó sorban kultikus táncbetétekkel. A film főszereplő duója nem csak a filmes világba kóstolt bele hanem a zenei világba is beléptek a Rap mezejére,és akkoriban a közönség szerette amit csináltak. A zsáneren belül gyakorlatilag kultfilmnek számít az első rész,bár trilógia készült a Micsoda buliból de a második és a harmadik rész sajnos nem tudta már megütni az első szintjét. Az első rész 1990-ben a második 91-ben látott napvilágot! az első 8 a második 7 pontot ér nálam a 3. sajnos értékelhetetlen!


Kiadás: 1989.05.19  * Rendező: Spike Lee Forgatókönyv: Spike Lee  * Játékidő: 120 perc

Szereplők: Danny Aiello,John Torturro,Spike Lee,Richard Edson,Robin Harris,Samuel L. Jacson

Egy megosztó film a fekete pride egyik atyjától a kezdeti időszakból. A Hip Hop és Hoodmovie-k között mindig is alapműnek számított ez az alkotás. Aki megnézi az biztos nem marad a középúton vagy nagyon tetszeni fog neki a zsáneren belül vagy nagyon nem. Jelenleg a világ legnagyobb filmes kritikai tanácsa szerint minden idők 100 legjobb filmjének egyike! A műfaj szerelmeseinek kötelező darab.

10 / 7,5