Marley Marl

2019.09.30

A Queens-i zseni aki forradalmasította a zeneipart és a hip hop kultúrát!Marlon Williams 1962. szeptember 30-án látta meg a napvilágot és a Queensbridge lakóövezetben nőtt fel a New York-i Queens kerületben. Innen szármozik többek között Nas és a Mobb Deep is.

Ő is akár csak Grandmaster Flash szintén oda vissza volt a technikai dolgokért. Már egész gyerekkorában érdekelte a zene és minden hozzá köthető technikai vívmány. A hangszerelési technikák a zenekészítésben rejlő lehetőségek folyamatosan arra késztették hogy valami mást valami újat hozzon létre.

Mivel nem tetszettek neki a fellelhető zenekészítési és mintavételezési technikák saját samplert és dobgépet készített!

Így született meg a mintavételezés forradalma ami mind a mai napig tart,és aminek ő volt az elindítója! A mai "sztárproducerek" akik a hip hop szférában dolgoznak egytől egyig őt tartják az etalonnak.

Az hip hop aranykorában napvilágot látott produkciók a rajongók szívében egy egészen különleges foglalnak el. És nem kifejezetten azért mert azok voltak a valaha készített legjobb számok,hanem azért mert olyan változásokat generáltak az akkori beatmakerek és előadók ami mindmáig az egész kultúra alapjait képezik és meghatározzák az úgynevezett keleti parti REAL-ség fogalmát!


1983-ban összeverbuválja a Juice Crew nevü csapatot,melynek taglistája az évek alatt folyamatosan bővült. A remixelés a rádiózás és a zenekészítés időszaka meghozta számára a kívánt alapot hogy hosszútávon és komolyan belépjen a zeneiparba.

Mr. Magic
Roxanne Shanté
MC Shan
Biz Markie
TJ Swan
Big Daddy Kane
DJ Polo
Kool G Rap
Masta Ace
Craig G
Glamorous
MC Debbie Dee
Tragedy Khadafi
Grand Daddy I.U.

Így 1986-ban létrehozza saját kiadóját Cold Chillin néven,ami egészen 1991-ig maradt együtt!

A legnagyobb filmes és zenei vállalkozások az USA-ban 1987-re már komoly érdeklődést mutattak a műfaj iránt. A Warner Brothers fel is vásárolta sikeresen 1988-ban a kiadót és jogutódként igazgatta azt 1993-ig.

Ekkor belépett az Epic Street Records (Sony Music leányvállalata ) a képbe és bekebelezte a Warnert vagy is a Cold Chillin-t.

Végül e vállalkozás 1997-ben szűnt meg.


Marley Marl ,aki pedig mindazzal amit felépített a testvére lepukkant Queensi lakásából, ekkora már a "mennybe ment" és kikiáltották minden idők egyik legjobbjának a szakmájában!

Gyakorlatilag mindent elért a pályája során,mindenkivel dolgozott már aki számított a szakmában és akivel akart dolgozni vagy akik akartak vele dolgozni.


Él egy teória New Yorkban a hip hop 12 apostoláról,és a kultúra bölcsőjében amikor megkérdezik az 50-es 60-as éra szülötteit hogy szerintük ki az a 12 akinek köszönhetjük hogy ma van hip hop és Rap, akkor Marley Marl neve az egyik!


Jelenleg is aktív hip hop arcként éli a mindennapjait. Dolgozik, oktat (zeneelmélet zenekészítés) és élő legendaként továbbra is meghatározó arca az underground hip hop vonalának és a New Yorki hip hop életnek.