Method Man

2020.03.02

Ha a világon bárhol kimondjuk azt a szót hogy Wu Tang Clan akkor az emberek 80%-nak azonnal ő és ODB ugrik be elsőnek a 9 -ból! És ez nem véletlen.


Clifford Smith-ként anyakönyvezték 1971. március 2-án  Staten Island-en Hempstead-ben.

Szülei nagyon korán elváltak és külön éltek egymástól,így Cliff is kétlaki életre kényszerült.Apja Long Islandre költözött ő pedig az anyjával maradt Staten Islanden. Apja révén ismerte meg a költészetet és zenét, és ekkor még bár nagyon fiatal volt és a mindennapi túlélés érdekében mindig azt dolgozta ami éppen adódott,mindig is a zenével akart foglalkozni.

A nevében a method szó is az egyik tinikori időszakából ered, nem a vallásra utal (metodista) hanem egy helyi szleng szó amivel a Marihuanát jelölték. És mivel a Staten Islandi gettó is dúskált a drogosokban ő pedig dealerkedett így  ragadt rá a név hogy "füvesember" azaz Method Man.


1993-ban a Wu Tang Clan debütáló lemezén saját számot kap!

Method man nem egy egyszerű klubtagként jelent meg a színen a 36 Chambers lemezen. Volt benne valami egészen karizmatikus. A rappelési stílusa a hangszíne valami döbbenetesen nagyot ütött akkoriban,és bár eltelt azóta bő 25 év ,még mindig ha csak egy 8 sorost is elereszt freestyleban egy interjúban egy pillanatra, az ember azonnal megérti hogy miért is ő az UG keleti parti rapvilág egyik "szupersztárja".


RZA a Wu Tang Clan alapítója és tulajdonosa már a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb anyagi haszonszerzés reményében egy különleges kiadót hozott létre,amivel teljesen megreformálta a piaci berendezkedést! Tanulva a nyugati parton történt N.W.A eseményekből a Wu Tang minden tagja úgynevezett open contract szerződést írt alá RZA-val! Ez annyit jelentett hogy ő mindenből részesül majd amit a tagok állítanak elő adnak el bármi is legyen az,cserébe bárkihez aláírhatnak bármilyen szerződést,mindamellett hogy köti őket a Wu Tang név és eskü. Ezzel ahogy egy jó szabadkőműveshez illik,a háttérből mindent koordinálva tette el a hatalmas hasznokat és építette fel a saját üzletemberi világát amiben mára a Wu Tang is csak egy brand a sok közül amivel foglalkozik. A tagok pedig megvalósíthatták azt amit akartak a csapaton kívül is szólóban még ha a bevételeik nagy részét el is bukták RZA fele és az adott kiadó felé.


1994 Method man a Def Jam-hez ír alá és elkészül minden idők egyik legjobb szólóalbumának tartott TICAL!


1995-ben pedig bevési a nevét a nemzetközi porondba is ! Minden ország minden toplistájára felkerült a Mary J. Blige-al készített All I Need című közös dala nem mellesleg GRAMMY díjas elóadó lett!Ezek után már nem volt megállás. Sorra érkeztek a felkérések és a lehetőségek. Minden nagy név és kiadó sorban állt érte hogy szakítsanak belőle egy darabot. Ő ezek ellenére se szállt el és megmaradt igazi old school hip hop arcnak. Legjobb barátjával REDMAN-el össze is dobták első közös klasszikusukat a How High-t!1996-ra úgy érezte hogy helye lehetne a filmvásznon is így frissen jött kapcsolataival megpróbálta tető alá hozni filmes karrierjét. A 90-es érában a legtöbb klipprendező komoly filmes kapcsolatokkal is bírt és így nem volt kérdés hogy előbb utóbb ő is bekerül a körbe.

1997 lett az év amikor is megkapta első kis szerepét a 187 címü filmben majd a másodikat a Copland c. alkotásban.

1998 novemberében pedig debütál Nas és a legnagyobb klippguru Hype Williams közösen írt és rendezett filmjében a Belly-ben mely nálunk Könnyű pénz c. jelent meg.


1998-ban kiadja második szóló lemezét Tical 2000 címmel. Az album korrekt kis korong lett de nem váltotta meg a világot,a kritikusok és a közönség is mérsékelt sikerként fogadta.


1999 ismét egy fordulópontot hozott az életében és a zenei és filmes karrierjébe. Újra összeállt barátjával Redman-el és kiadták a Blackout c. lemezüket! Hatalmas siker övezte minden koncertjüket és az album is nem várt mennyiségben fogyott a polcokról világszerte. 5 producer (RZA-Mathematics-Eric Sermon-Redman-Dj Scratch) szállította a jobbnál jobb alapokat. A szövegek frappánsak lettek és nagyon ültek a beatekre.


Az album legnagyobb sikere a Da Rockwilder c. szám lett melyhez klipp is készült!2000-ig kellett várni első főszerepes filmjére melyben szintén Redman-el hozzák a klasszikus cannabis őrült figurákat egy vígjáték keretén belül. A How High vagyis a Fűre tépni szabad! c. filmjük meghozta Cliffnek a várva várt filmes áttörést is. Legalább is ezt hihette mindenki.

A nyugati parti filmes Hoodmovie kultúrában már a csúcsokat ostromolta az Ice Cube nevével fémjelzet filmes klientúra,és nagy eséllyel várta mindenki hogy a keleti partról is lesz valami hasonló áttörés. Sajnos pár év alatt világossá vált hogy New York az nem Hollywood és ami odaát sikerült Iceéknak az ideát nem fog sikerülni Methodéknak.Ekkor megváltozott valami. A következő évek jöttek mentek és Method megítélése egyre inkább megváltozott a hip hop körökben.Egyre többet szívott és sokak szerint egyre görcsösebben akart a filmes világba kapaszkodni mindhiába.

Ekkor már készült következő lemeze de RZA-val és a Wu Tang-et irányító vezetéssel is összebalhézott az anyagiakon és a szerinte nem megfelelő marketing és ruhaeladási koncepciókon.


2004-ben kiadta 3. albumát Tical 0 The Prequel címmel de nagyon vegyes fogadtatásra talált mind a kritikusok mind a közönség részéről. A hozzá közel állók szerint a folyamatos surlódások a Wu-ban és a karrierjét övező emberekkel vezettek oda hogy egy közepes hanganyag látott napvilágot.


Az album egyetlen klippje és legnagyobb sikere a Busta Rhymes-al közös dal lett!


2006 -ra azonban összekapta magát és a 4. szólóalbuma a 4:21 ...the day after már hozta az elvárt színvonalat. Az album egyik legnagyobb érdekessége hogy nem kapott egy dal se klippet pedig van egy két olyan nóta ami nagyon megérdemelte volna.Újabb 3 év következett felejthető filmekkel a szokásos koncertezésekkel világjárással és füvezéssel. Az elmérgesedő emberi kapcsolatok rendeződtek szerencsére,és 2009-ben napvilágot látott 1 év csúszást követően a Blackout 2.


Változatos album lett a szokásos feelinggel abszolút hozta azt amit elvárt volt.2010-ben Ghostface Killah és Raekwon mellé betársult egy korong erejére. Az album a Wu - Massacre címet kapta,eszelős borítóval és nagyon király alapokkal operálva! Top kategóriás lemez született és az igazi fanyalgó UG arcok is újra pajzsukra vették.


RZA megint  komoly beateket pakolt a rímek alá. Egészen megrendítő hangulata van az albumnak!2011 óta gyakorlatilag minden változatlan az életében. Ahogy élte az egész életét,ahogy elképzelte a zenéjét a filmes karrierjét az mind mind egy nagyon magasan szerkesztett üzleti modellre épült. RZA egyik katonájaként több mint 25 éve tapossa a hip hop terepét.

Minden idők egyik legjobb Mc-jének tartják a hip hop berkein belül. Még ha nimbusza meg is kopott az idők folyamán, és már jobbára csak a neve miatt és a Redmannel közös projectjeik miatt hívják fellépni,az underground rap szerelmeseinek ő mindmáig egy élő legenda.

3 gyermek apja 2001 óta él házasságban.

A rapszakmában az ő neve haláláig egyet fog jelenteni a lojalitással az elkötelezettséggel. A szó egyszerre nemes és legrohadtabb értelmében is. A lelke mélyén mindig az a Staten Islandi "füves ember" maradt, amilyen Redman barátja is az az igazi telepi tróger.


Nem lett se multimilliomos se igazi filmsztár. Nem lett más csak egy semmiből jött rapsztár aki visszasüllyedt a középszer világába az álmait pedig odaadta Russel Simmonsnak és RZA-nek. 25 éve ugyanaz a kb 10 ember vette körül a zenei karrierjében és a filmes próbálkozásainál. Egy skatujában élt és abban is fog meghalni. Zsenialitása már az elején utat tört és megmutatta hogy mekkora potenciál lakik benne ha hagyják azt csinálni kötelezettségek nélkül amit szeret.

2020-ra már csak a kötelezettségek maradtak és az élő legenda cím mely egy kicsit megfakult!

Sajnos....