The Notorious B.I.G

2020.05.21

Ez a nagydarab Brooklyni srác legenda lett a Hip Hop kúlturában,és ha teljesen őszinte akarok lenni akkor semmi másnak nem köszönhette mint a belülről fakadó frusztrációinak. És a halálának.

Christopher George Latore Wallace 1972 május 21-én született Brooklynban. Anyja Voletta óvónőként dolgozott apja hegesztőmunkás volt. Még alig volt 2 éves mikor apja elhagyta a családot. Ezek után bár anyja mindent megtett hogy biztosítsa a lehető legjobb feltételeket hosszú távon már képtelen volt egyszerre dolgozni és gyereket nevelni is.

Gondoskodott arról, hogy fenntartsa a tökéletes hitelminősítést, és megpróbált pénzt megtakarítani, hogy fia a legjobb iskolákba járhasson. Hitt abban hogy az oktatás lesz fia útlevele a jobb élet felé, és meg volt győződve arról, hogy ez lesz a fia jövőjének kulcsa is. Ahogy sok más előadónál vagy művésznél is,Chrisnél is korán feltűnt hogy mennyire szenzitív,intelligens és rendkívül fogékony arra ami érdekli.

A művészetek álltak hozzá a legközelebb. Olyan különleges adottsága volt a rajzoláshoz hogy képes volt egy adott képet szabad kézzel realisztikusan lemásolni!

10 éves korában nagyon hirtelen indult gyors növésnek mely nagyon megviselte. Egyik nap komoly balesetet szenvedett az egyik helyi buszjáraton és a jobb lábát 3 helyen törte el. Anyja beperelte a város vezetést és meg is nyerte a pert 100.000$ feletti összeggel távozott a bíróságról. Miután kifizette a jogászokat a többit fia taníttatására tette félre! Hitte hogy fiának bármelyik főiskolán vagy egyetemen helye lesz. Chris 6 hónapig feküdt ágyhoz kötve gipszben.

12 éves korára minden tekintetben kiemelkedett kortársai közül. Nem csak magassága és testsúlya tette ismertté hanem kiemelkedő intelligenciája is. Ugyanakkor amik miatt ismert lett ugyan azok frusztrálták a legjobban. A Queen of All Saints Middle School egyik legjobb tanulója volt .Tanulmányi versenyekre járt.

De hiába volt meg minden alapja a fejében ahhoz hogy tulajdonképpen bármilyen pályát választhasson a későbbi életére,a folyamatos "csóringerség" és a többre vágyás őt is elvitte a sötét oldalra. Ott állt 13 évesen majd 180 centi magas 120 kg-os "okostojásként" soha egy értelmes férfi mintát nem látva maga körül, a New Yorki drogvilág és alvilág egyik fellegvárának közepén. Anyja már két állásban dolgozott hogy mindent biztosítson ami csak kellhet de így is képtelen volt fia nagyravágyó gondolkodását kielégíteni.

Christ elkapta a "nagyzási láz" ami a legtöbb tinédzsert is elkapja,de ő a "menőség"-et és stílust a drága ruhákat összekapcsolta fejben és nem volt hajlandó elengedni eme tévképzetét. A 100$-os cipő után jött a 200$-os ,a Timberlands után a Tommy Hilfiger és így tovább. Mindig újabb és újabb kéréssel ált elő anyjának azt hangoztatva hogy ha nem kapja meg akkor ő egy senki az utcán értéktelen és a barátai körében is egy senki marad.

Anyja persze képtelen volt teljesíteni a kérését, ő pedig képtelen volt a frusztrációit elengedni.

A maffia mindig is használt kiskorúakat drog futárnak vagy árusnak mert bár amit odaadtak nekik az bagó volt ,azoknak mégis rengeteg pénznek számított,és büntethetőségük is olyan minimális volt hogy a kölykök soha nem "köptek" mert egyszerűen nem érte meg.

"Hallottam a híreket és tudtam hogy be kell szállnom. Azok a niggerek 150$-os bőrkabátokban nyomták"

Chris tökéletes volt drogárusnak. Eminens diák kinézete megjelenése tiszteletet parancsoló volt, és ami a legfontosabb okos. A Fulton utcában a St. James Place és a Washington Avenue között kezdte árulni a crack-et.

Anyja iránti tiszteletből és szeretetből bejárt az iskolába de ahogy teltek az évek úgy mondott le a tanulásról. Utálta a katolikus Middle School egyenruhás formulát. Utálta a kötöttségeket. Mikor megkezdte a High School-t a Westinghouseban akkor már tombolt a Hip Hop kultúra és már nem csak keleten hanem nyugaton is. (Ebbe az iskolába járt ebben az időben Busta Rhymes és Jay-Z is)

Mivel már éveket húzott le a crackbuisness-ben és ő volt a területén az egyik legbiztosabb árus így természetesen a pénz is egyre több lett. Azt gondolná az ember hogy ez az időszak lehetett volna a kibontakozás időszaka de nem is tévedhetnénk nagyobbat. Hiába a pénz a sok ész a tehetség és a lehetőségek a sportban. (Hatalmas termete miatt úgy tartották kiemelkedő falember lehetne akár az NFL-ben is;ekkora már 140 kg volt és 190 cm)

A folyamatos belső szorongás gyakorlatilag 1988 végére felőrölte Chris-t.

Folyamatosak lettek a súrlódásai mindenkivel aki a közelébe került. Ügyfelei, barátai ,iskolatársai és tanárai is megtudták milyen az amikor egy zseni beléjük köt vagy kiosztja őket. Minden baját kivetítette a körülötte lévőkre. Normális emberi kapcsolatokra vágyott és szeretetre, de egyszerűen nem olyan helyen nőtt fel ,és nem olyan időben ahol ezeket megkaphatta.És persze nem volt átlagos figura aki csak úgy bejön a lányoknál.

Ha valaki olyan hosszú ideig árul egy adott környéken mint ő akkor bizony képbe kerül a szerveknél is. Nála sem volt másképp.

1989-ben illegális fegyver birtoklásáért 5 év próbaidőre bocsátják de természetesen megszegi a feltételeket így letartóztatják. Érdekes módon elengedik. Sokan úgy tartják hogy vádalkut kötött és átállt a yard oldalára és besúgó lett. Az iskolából kirúgták de nagyon nem bánta. Rengeteget keresett a crack-ből.

Hiába volt visszaesőként listán mégis beleszaladt a hurokba. Egy Crack ügyben kattant rajta a bilincs és mivel már elítélhető volt így előzetes letartóztatásba került és Észak Karolinában ült 9 hónapot. Érdekes módon megint megúszta a dolgot kifizette az óvadékot és visszatért Brooklynba,pedig halmazati büntetésként akár 15 évet is kaphatott volna!

Miután újra az utcán kötött ki úgy dönt hogy újra elkezd rappelni. Az első percben kiderült bárkinek aki hallgatta hogy rendkívüli tehetsége van a  szövegíráshoz és a rímfaragáshoz. Amikor csak lehetősége volt egy két freestyle csatára sose aprózta el bárki ellen kész volt kiállni.

A flowját tekintve sosem képviselt nagy erőt de szövegeit mindenki imádta.

Ekkor elnevezi magát Biggie Smalls-nak!

Híre gyorsan terjedt az utcai közeben ,és Big Daddy Kane valamint Dj Cee jó promóternek bizonyultak. A Biggie-től kapott demo eljuttattják a Source magazin szerkesztőségébe is melynek főszerkesztője megbízást adott egy cikkre.

Az 1992 márciusában megjelent cikk felkeltette az Uptown Racords-nál vezetői tisztséget betöltő Sean "Puffy""Daddy""Diddy" Combs figyelmét és miután elbeszélgetett Biggie-vel szerződést ajánlott neki.

Az első track amiben szerepet kap az a Heavy D and the Boyz "A Bounch of Niggaz "c. dalában volt mely 93-ban a Blue Funk c. albumon jelent csak meg.

Alig telik el egy hónap és Puffy-t kirúgják az Uptown-tól aminek hatására megkeresi egy két barátját hogy segítsenek neki egy saját kiadó alapításában.Májusban már megkezdi a tárgyalásokat Biggivel hogy legyen ő az első kliense.

Júniusban már Biggie Smalls a BAD BOY kiadó első számú projectjeként jelenik meg és a neve The Notoriuos B.I.G -re változik.

Biggie szolidaritása és munkamorálja nem egészen passzol a "Puffy" által megindított koncepcióba,és elég nehezen viseli hogy nem jönnek úgy a sikerek ahogy az be lett ígérve illetve ahogy remélte.

Bő egy évvel a szerződés kötés után egy fél tucat sikeres Mary J. Blige remix és más feldolgozások után Jan Jacson nevű barátnőjétől megszületik első gyermeke T'yanne. Ekkor 1993 augusztusát írunk és Bigginek fogytán a pénze.

Ekkor hozza élete legrosszabb döntését ami majdnem a karrierjébe kerül. Visszamegy drogot árulni ami természetesen azonnal nagy lóvét hoz. Ekkor hatalmas döntést kellett hoznia arról hogy mekkora szinten is akarja tovább csinálni a zenét és a drogbiusness-t.  Miután Puffy tudomást szerez róla ultimátumot ad Bigginek hogy vagy abba hagyja vagy végeztek. Ekkor B.I.G meghozza a döntést,végleg kiszáll a drogiparból.

Állítása szerint ha ott akkor nem a zeneiparban veti meg a lábát akkor a New Yorki crack ipar egyik csúcsán trónolt volna amíg meg nem hal.

1994-ben a Bad Boy Records az összes szerződtetett arcáról portfóliót készíttetett és ezen a napon végleg sínre került Biggie élete. Megismerkedik Faith evans-el az R&B énekesnővel és egymásba szeretnek. Augusztusban már egybe is kelnek.

 1994 szeptemberében pedig,kellő előkészület, felvezetés és studiómunkák után napvilágot lát első önálló rapkorongja a Ready to Die mely mind szövegeivel mind stílusával új színt hoz a keleti parti és New Yorki Rapközegbe.A zenei alapokat olyan zsenik készítették mint Lord Finesse vagy Dj Premier vagy éppen Easy Mo Bee. Az egész lemez rendkívül egységes. Jelenleg is minden idők egyik legjobb rapkorongjának tartják.Az album első kislemeze a "Juicy "azonnal aranylemez lett.


A második kislemez a "Big Poppa" már platina státuszban landolt!


A harmadik a "One more chance" is hozta kötelező sikert amiből Mary J. Blige is kivette a részét.

Ha egyszer egy üzlet beindul...... és beindult.


A mindig frusztrált nagyravágyó önmagával és a világgal is elégedetlen , mindössze 22 éves! 192 cm magas és 160 kg-os srác révbe ért. Megkapta azt amire vágyott. Sikert pénzt hírnevet és ami a legfontosabb szerető feleséget és egy család vízióját.

Csak egy dologra nem készült fel. A fizetésre!


2014. November 30-án beüt a ménykű, és New Yorkban  Tupac Amaru Shakurt megpróbálják kivégezni rablásnak álcázva. 5 golyót kap de túléli,viszont megvádolja Puffy-t Andre Harrelt és Biggiet is hogy ők állnak a dolgok mögött és tudtak a dologról!

Ezzel neve egy olyan köntösbe lett csomagolva amiből soha nem tudott kibújni,és egyben szervesen hozzá is járult nyilatkozataival az EC-WC harcok kirobbantásához.

Ő lett a legbiztosabb aranyat tojó tyúk a placcon,dollár milliót ért a neve és ő mégis szabadságra vágyott. A maga ura akart lenni. Egész gyerekkorában is már hozzászokott ahhoz amit megkeresett az az övé volt. Hiába dőlt a lé a nagy része "Puffy" zsebébe vándorolt.

Ekkora elhatározta hogy kilép a Bad Boy Records istállóból és saját kiadót alapít. Főnök akart lenni nem beosztott. Régi beidegződései visszatértek csak ezúttal az üzleti szemléletén keresztül. Természetesen Puffy-val ekkor megromlott a viszony amit "Diddy" a végletekig tagad mind a mai napig. A leghalványabb becslések szerint is min 10-15 millió $ veszített Puffy azzal hogy Poppa ott hagyta és ezt az összeget bizony 2 év alatt bukta.

A Formula adott volt, össze is rántotta a gyerekkori baráti társaságát ,olyan nevekkel mint Lil Kim ( akit állítlag Faith -el való házassága után is rendszeresen dugott és akit állítólag Faith utált mint a szart) ,a drogiparba őt belerángató Chico del Vec vagy éppen Lil Caese.


1995 augusztusában a Junior M.A.F.I.A nevű formáció debütáló lemeze a Conspiracy megjelenik ám amellett hogy 5 nap alatt majd 70.000 példányt adnak el belőle a kritikusok mégse nyalogatják tőle az ujjaikat.

A lemezről megjelenő dalok kislemezei hozták a kötelező arany meg platina sikert.


Az egész lemez ugyanazt a formulát követte mint a debütáló korongja,ezért is mondják erre a lemezre sokan hogy Biggieclone.


Az ilyen és ehhez hasonló dalokkal a stílus beágyazódása abszolut garantált volt.


1995 torony magasan Biggie éve volt. Őrületes számokat produkált dijakat nyert ő lett az év férfi előadója rappere és R&B előadója is! A legjobb szövegírók közé emelték a nevét!


1995 szeptemberében elkezdett dolgozni a második lemezén, de nem jut vele messzire mert régi barátja a szarrálőtt Tupac leszerződik a Death Row kiadóhoz és Decembertől megindul a Bad Boy és szövetségesei ellen az offenzíva. Suge Knight több millió $-t tesz le kp-ban az ügyészség asztalára hogy Tupac-ot szabadlábra helyezzék! Ettől a pillanattól kezdve a szenvedélyes ,gondolkodó, író - költő  és "forradalmár" egy szimpla fegyverré minősül.


Biggie mindent megtesz hogy tompítsa a dolgokat de már késő érdemben bármit is lépni. A Bad Boy volt az első számú célpont és mivel Biggie és Puffy "barátok"  voltak így a legjobb megoldás az volt ha a konfliktust a New Yorki rap elit a keleti hip hop betámadásával vádolva vág vissza a nyugati parti kiadói ellenségeskedésre.


1996 épp hogy elindul Faith teherbe esik. Biggie ahogy Tupac is egyre paranoiásabbá válik. A 9mm-es Rugenje nélkül sehova se hajlandó menni. Márciusban letartóztatják halálos fenyegetés és testi sértés miatt,majd rá 2 hónapra házkutatást rendelnek el a New Jersey-ben lévő villájában ahol visszaesőként illegálisan tartott lőfegyvereket és marihuanát valamint kokaint találnak! Ekkor megint letartóztatják de érdekes módon megint megúszik mindent,pedig helyből 10 év letöltendőt kellett volna kapnia.

Ekkor újra szárnyra kapott az a teória hogy informátor és valami sokkal komolyabb dolog lehet a háttérben amiért szabadon hagyják távozni.

1996 júniusában Tupac kiadja a máig legismertebb csatadalát a Hit em Up-ot amiben már Biggie-t is komolyan támadja és kijelenti hogy lefeküdt Faith-el a feleségével. (Ezt Faith nyíltan sose cáfolta illetve sokan azt mondják mivel tudott férje félrelépéseiről és kim közötti afférról bosszúként bújt ágyba a férje legjobb barátjával.)


Bármi is legyen az igazság ,sokan ettől a számtól kezdve datálják az igazi EC-WC háborút és a tényleges kirobbantással Tupacot vádolják.


Képzeljük el azt a helyzetet amikor Biggie hazamegy megalázva a várandós felesége elé aki éppen az 5. hónapban van. Majd felteszi neki a kérdést. Ehhez hozzá jön még az ego a barátság a pénz. Ezek a fogalmak pedig sehogy sem férnek össze. Ráadásul a fél szakma vamzernak tartotta. Ha ezek után azt mondom hogy ez már ok a gyilkolásra akkor nem tévedek sokat. Viszont abban is biztos vagyok hogy nem ő adta ki a parancsot mert ahhoz sose volt elég hatalma. Puffynak vagy Jay Z-nek viszont igen. Ha engem kérdez meg bárki én továbbra is kiállok a mellett hogy egyikük se volt. A nyugati parton hozták meg Tupac halálos ítéletét és Biggiét is.


1996 szeptemberében alig 3 hónappal a Hit em Up után Las Vegasban Tupacot ujra szarrá lövik ám ezúttal bele is hal.


Minden tekintet azonnal Keletre fordul és megindulnak a találgatások ám ezzel az egésszel nagyon fura de Puffy-ék nagyon nem tudnak érdemben mit kezdeni. Mindenki próbál mindenkit mosdatni ahogy tud de az igazság az hogy Pac halálakor mindannyian tudtuk hogy Biggienek meg vannak számlálva a napjai. És nem Puffynak vagy Jay-Z-nek hanem Biggienek! Puffy-t ugyanannyiba tartott volna megölni mint bárki mást de tudtuk hogy egy nagy hatalmú fekete szabadkőművest nem fognak megöletni a nyugati parti szabadkőműves feketék. Inkább haljon meg egy vamzer tégla aki rappel mint egy 100 millió$ érő fekete mogul. A gazdasági érdekek így kívánták meg.Egyébként ha Puffot megölték volna akkor a következő Dre lett volna. Ezt pedig senki nem akarta egyik oldalon se. Ahhoz túl nagy a hatalom a tisztelet meg a respect ezen szabadkőművesek között.


1996. októberében megszületik Big második gyermeke C.J.

1997- januárjában új stratégiával rukkol elő és teljesen új stílusban kezdi el egyszerre promózni és mosdatni magát. Teljesen nyíltan elkezdi megpróbálni kibékíteni a két oldalt. Fejébe veszi azt a tévképzetet hogy képes lesz megoldani a kialakult válságot és meg tudja békíteni a lázongó nyugati partot. Tulajdonképpen bízott abban hogy megúszhatja élve az egész történetet ha előadja hogy mekkora barátok is voltak Tupaccal és hogy ő sohase kívánta a halálát és nem volt hozzá köze.

Tévedett.....

Hiába ment Kaliforniába mindenhol kifejezik az emberek a nemtetszésüket. Kifütyülték megfenyegették.

Ekkor rájött hogy teljesen egymásnak állították a két partot és ebből nem lesz kiút.


1997. március 9-én a Petersen Automotive Múzeum-ban megrendezett Crips-Bloods partyról hazafelé menet egy lámpánál megállt a 3 lesötétített egyforma Suburban amiben Puff caese meg mások ültek. Ekkor melléjük állt egy Chevy SS és egy Crips tag tüzet nyitott pontosan Smalls-ra. Érdekes módon pontosan tudták melyik autóban melyik oldalon ül Biggie és senki más nem sérült meg miközben őt 5x meglőtték a mellkasán! Ilyen erővel Lil Caese-t vagy Puffyt vagy bárkit lelőhettek volna de nem.

Beteljesült a sorsa....

1997-ben halála után a Life After Death címü albuma többszörös platinaként zárta az eladási statisztikákat majd még 99-ben elérte a gyémánt státuszt! Hagyatékára és üzleti örökségére természetesen Puff Daddy rakta rá a kezét mint a legjobb barát.

A Puffy által felépített promózás, a hatalmas hype ami a kibékülési propagandagépezetet takarta a saját lemezével együtt és Biggie Life after deathjével olyan őrületes sikert produkált és olyan bevételeket generált amivel gyakorlatilag megalapozta magának mindazt amije ma van nem mellesleg ő jött ki az egész storyból a legjobban mint békéltető mogul aki ápolja a legendát
Nagyon különleges egyénisége és szereplője volt a rap aranykorának és a keleti parti rapvilágnak. Pont amennyi utálója van annyi rajongója is akad, akik életben tartják a legendáját és történetét.

A teljes igazságot soha nem fogjuk megtudni róla sem ahogy a legtöbb igazán fontos szereplőről a hip hop kultúrában.

Hogy miért?

Mert ilyen az üzlet!


BÉKE PORAIDRA BIGGIE!