Sohyang - A hit hangja

2020.02.28

Kevés olyan előadó van ma a világon, aki minden kiejtett szavával, stílusával,éneklésével,személyiségével olyan egységet alkot mint ez a Dél Koreai író és énekes nő!

Sosem voltam egy nagy rajongói fazon. Nem mintha olyan magasan képzett zenész vagy énekes lennék vagy bármi, de azt az éneklési és zenei szintet aminek a lécét én magamban felraktam valahova azt az utóbbi 25 évben nem sokan tudták megugrani,ráadásul nem permanens teljesítménnyel.

Már 5 éve annak (2014. karácsonyán) hogy először énekelni hallottam Sohyang-ot és a véleményem azóta sem változott róla. Még mindig az egyik leghitelesebb és legjobb hangú előadók egyikének tartom a globális zenei palettán! Igen nem elírás. Nem a Dél Koreai vagy Európai vagy Amerikai mérce szerint hanem GLOBÁLISAN!


Kim So-hyang  1978. április 5-én született Dél - Korea Gwangju városában. Átlagos családban nevelkedett de szülei 1995-ben bekövetkezett válása miatt korán megismerte a nélkülözést. Tehetségére korán felfigyeltek, középiskolás éveiben már a hitéleti közösségben ahova tartozott rendszeresen énekelt.

1996-ban éppen egy stúdióban gyakorolt amikor  Jo Hwan-gon zenei producer meghallotta és megkérte hogy dolgozzon vele együtt ,és vegyenek fel egy számot ez a Mr. címet kapta. A közös munkának első kiadott lemeze lett a vége mely hivatalosan 1999-ben jelent meg.

1998-ban gyors ismerkedés után hozzá megy a POS nevű családi zenekar dobosához Kim Hee-jun hoz,de házasságuk tiszavirág életűnek bizonyul. Alig voltak együtt mikor kiderül hogy méhében rossz indulatú daganat van. Sohyang összezuhan és túlesik egy méh eltávolításon majd egy nyaki műtéten is.

"Egy nap felébredtem szörnyű gyomorfájdalommal, és a nőgyógyász azt mondta, hogy méh rákom van. Abbahagytam az éneklést 2 évre mert igazán mélypontra kerültem.

E folyamat végére egy gyors válás után újra férjhez megy,ám állapota súlyosbodik és újra megtámadja a rák ezúttal a gyomrát. A műtéti feltárás során kiderült hogy többszörösen áttétes bélrákja van de ezt előtte nem tudták kimutatni rendesen. A fél bélrendszerét eltávolították hogy megmentsék az életét.

Ekkor azt nyilatkozta hogy ha nem lett volna a házassága, és a férje mellette ,valószínűleg feladta volna. A házasságba vetett hite volt az egyik faktor mely megmentette az életét a másik pedig az istenbe és Jézus Krisztusba vetett hite. A harmadik tényező pedig a zene szeretete. Betegsége alatt ahogy korábban is Mariah Carey, Whitney Houston és Celine Dion tartották benne a lelket a zenéjükön a hangjukon keresztül. Azóta is Mariah Music Box c. lemeze a kedvence.

A felépülés alatt teljesen átértékelte az életét és eldöntötte, hogy bármennyi is legyen még hátra belőle, azt csak is a mások segítésére, a hite megélésére és a zenére fogja fordítani.A Kezdetek

2001-ben a Letter to the sky hozta meg neki az ismertséget a gospel és a kórusvilágban,az egész album egy spirituális keresztény utazás.,rajta olyan számokkal mint a Jesus loves me vagy a Tears vagy éppen a Holly Night.2004-ben adta ki harmadik lemezét butterfly címmel és mivel Mariah Carey nek is volt egy Butterfly c. lemeze és szintén etalon kategóriás énekesnő így idővel a Dél Koreai Mareia Carey-ként kezdték emlegetni.A 2007-es Dream c. kis korongja szintén egy újabb keresztény hangvételű korong lett de ezen nem stúdioanyag van. A Hallelujah és a Raise me up első verziói tőle itt kerültek rögzítésre.A helyi áttörés

2009-ben a következő lemezre már hazájában szupersztár volt tulajdonképpen, és a Gospel műfaj nagykövete lett. Az igazi karrierje azonban 2012-ben indult csak el mint "Popsztár" és világsztár. Élettörténetét sokan megismerték és egyre szélesebb közönséghez tudott eljutni.

A következő 3 évben egyre többen mondták azt hogy a hangja gyógyító erővel bír. Ezek a visszajelzések késztették idővel arra hogy nyitni próbáljon nagyobb közönség felé és eljuttassa a hitben gyökerező üzenetét.

A zenés templomi hitéleti műfaj iránt globálisan bár nagy az érdeklődés a karizmatikus és fekete vonalon, és emiatt Sohyang már nagyjából az egész világot be is járta több mint 50 országban énekelt már, a nemzetközi ismertséget mégis a TV hozta meg neki.2012-ben az MBC  I am a Singer szombat esti zenés showjának a második szériájában már megelőzte a neve de nem tudta megnyerni. A személyisége és az üzenete azonban az interjúk  és a média miatt egy csapásra meghozta számára azt amit szeretett volna.


2012-ban az I'm a Singer -ből való kiesése után e szavakkal fejezte ki hitét a zenében.

"Egy nap, amikor a show-ban felléptem, észrevettem egy nőt a közönségben, aki sírva hallgatta a dalt. Abban a pillanatban jöttem rá hogy mi az igazi ok amiért itt vagyok amiért énekelek, hogy felvidítsam az embereket, hátterektől függetlenül. "Már 2007 -től megindul írói munkássága és igen komoly témákban veti papírra gondolatait. Például irt könyvet a muszlim közösségről is. Összesen 15 könyve / novellája jelent már meg a legnagyobb sikereit azonban fantasztikus regényeivel érte el el 2012 után. Az Anaxion c. műve best seller lett.2014-ben első Dél - Koreiként adhatta elő az NBA felkérésére az Amerikai himnuszt!2014 októberében az Immortal Songs 2 című Tv showban a Michel Bolton epizódot megnyerte a Lean on me c. számmal. A 446 szavazatos győzelem mindmáig az 5. legnagyobb! Az egész sorozatban olyan nívón énekelt hogy a legnagyobb producerek és menedzserek sorban álltak utána a kegyeiért,de ő mindenki előtt konzekvensen becsukta a kapukat. Boltonnal azonban kisebb turnéra indult.Nem egészen 20 epizóddal később 2015 februárjában a tradícionális dalok feldolgozása estén az Arirang-al olyan hatást váltott ki a helyiek között ami egyszerre döbbentette meg és hatotta meg a teljes közeget.  A Lean on me -vel meg is nyerte a szériát de hiába énekelte le a csillagokat is a de az újabb végső győzelemhez nem lett elég az Arirang.2015 májusában viszont olyan elemi erővel tért vissza hogy 416 szavazattal toronymagasan megnyerte a Popslágerek estéjét.2015 decemberében természetesen újra visszahívták a showba de mindenki teljes megdöbbenésére se epizód se finálé sikert nem tudott elérni,annak ellenére hogy szívszaggató dala mindenkit megcincált.Az antisztár

2016 egésze az identitása megőrzéséről szólt. Komoly harcokat vívott magával, a küldetéstudatával és a "sztárság" miatt kialakult felhajtással. Szerénysége és zenei alázata és befele forduló hite miatt egy végtelenül szimpatikus de konzervatív nehezen nyitó személyiségként különösen nagy kihívást jelentett számára megtalálni az arany középutat.

Előadásokat kezdett tartani az éneklésről az éneklési technikákról a Cheonan City Baekseok Egyetemen.  A Moana c. filmben ő lett Moana hangja, majd megkapta a Szöuli kúltúra nagydíját.2017 februárjában a King of Masked c. showban Spirited Lady néven tűnt fel és olyan szériát produkált ami azóta is egyedülálló. 6x nyert zsinórban!A masked győzelmi sorozata után a vele készült interjúban megint megmutatta igazi személyiségét és világossá is tette hogy a ráragasztott antisztár jelző soha nem fog változni mert a HIT többet ér számára mint bármi más.

"Az egyik dolog, amire tapasztalataimból rájöttem, az volt, hogy nem akartam veszélyeztetni a vallásos hitem a hírnév vagy a jó hírnév üldözése érdekében, amelyeket a szórakoztatóipar nagyra értékel. Remélem, hogy zenéim vigasztalhatják az embereket és gyógyítják a megsebesült szívüket és Jézus rajtam keresztül is velük van.."A totális áttörés

2018 májusában újra elvállalta hogy fellép az Immortal sorozatban, és 2 fordulót tudott megnyerni a Raise me up  című dallal a végső győzelem azonban nem jött össze. A zenei és énekesi berkekben azonban sokan minden idők egyik legjobb feldolgozása és legjobb éneklése között tartják számon.2018 augusztusa óta gyakorlatilag felrobbant az énekes világ és a youtube-er közösség zenei elemzésekkel foglalkozó szakmai szekciója és a reakcióvideósok tömkelege miután felfedezték őt. Toronymagasan a legtöbbet reakciózott és elemzett énekes lett 2018-19-ben. A világnak meglett a női Dimash Kudaibergenje. Férfi részről pedig ő volt az etalon ebben a szegmensben. Éneklési technikája az úgynevezett "mixed voice" a legnevesebb szakmai berkekben elismert énektanárokat és kórusvezetőket is lenyűgözte. 5 oktávos hangterjedelme és a a stílusos éneklése a legtöbb hallgatónál nem tudott szó nélkül vagy könnyek nélkül maradni.

De sok jó énekes van szerte a világban. Dél Koreában is többek között elképesztő a felhozatal. Ami őt kiemelte és kiemeli az összes többi közül az a hang mögött álló HIT és személyiség.

Rajongótábora ma már akkora hogy stadionokat is meg tudna tölteni ha aláírna egy világturnéra de ő továbbra is hajthatatlan.

Hite és küldetéstudata és a jelenlegi popbisznisz számára összeegyeztethetetlen. Ő továbbra is csak énekelni akar és hálás a teremtőnek mindazért amit kapott, és hogy a szócsöve lehet a szeretetnek az elfogadásnak és a jótékonykodásnak.

Példaértékű személyiség egy elkorcsosult Popvilágban!