Top 10 Spielberg film

2020.05.30


Jelenleg is minden idők egyik legnagyobb filmrendezőjének tartják ezt a cionista zsidó rendezőt aki igen nagy befolyásnak is örvend a Hollywoodi filmipari körökben. Számomra a fél életpályája vagy fél művészeti hagyatéka egyszerűen középszerű,egy Scorsese közelébe se érhet semmilyen szempontból. Természetesen neki is megvoltak a kifejezési korszakai és mindegyikben meg is voltak a sajátosságai a filmjeinek de ha egy teljes életművet kell nézni akkor úgy gondolom hogy egyszerűen túl értékelik.10. Indiana Jones filmekSokan sok kritikát megfogalmaztak már ezekkel a filmekkel kapcsolatban de a kultstátuszuk nem véletlen.

Lehet rajta vitatkozni hogy kinek melyik a kedvenc része de én képtelen vagyok rá hogy ne kezeljem egyben az egész Indiana Jones filmes témát.

Szórakoztató tele van minden képkoca élettel és teoretizálásokkal és elitista gondolkodással.

10. Jurassic Park (1-2)


Nem fogom túlragozni.

Forradalmi volt ahogy megközelítette az egész témakört mint rendező,és nagyon erős volt a látványvilág is.

1993-ban az első rész akkorát ütött mint Myke Tyson fénykorában és szinte hibátlanul hozta ami egyszerre lenyűgözte és megborzongtatta az embereket és a fiatal genrációkat. A második rész meg korrekt folytatás lett.


9. 1941 (Meztelenek és Bolondok)


Én tudom hogy velem van a baj és hogy ez a film egy trash és még csak nem is igazi Spielberg film és ect....

De nem érdekel.

Számomra feledhetetlen a munkái közül,és mivel iszonyat kilóg a lóláb és bizonyos szempontból tudni kell hogy mit is lát az ember így nem is kérdés hogy én tudom értékelni.


8. Különvélemény


Ez a film több mint egyszerű Sci-fi. Ez a film több mint egy átlagos hollywoodi klisé akció.

Ez a film több mint egy jó forgatókönyvvel bíró krimi.

A neo-noir (akció)krimi, a tech-noir, a sci-fi, a thriller elemei keverednek, ráadásként az utópisztikus hangulat egyszerre nyugtalanító társadalmi disztópia is.

Az egész film nem hibátlan de elgondolkodtató és maradandó filmélmény.


7. Terminál


Ez a film mikor először láttam napokig a fejemben motoszkált. Egy keserédes dráma.

Victor Navorski (Tom Hanks) története és politikai státusza olyan helyzetbe hozza mely egyszerre teremt rendkívül feszült és néhol húsba maróan vicces helyzeteket,de ezt mindvégig hihetetlenül életszagúan! Hogy hogyan lesz egy ismeretlen utazóból a terminál híressége és milyen hullámvölgyeket kell megjárnia amíg eljut céljáig a szabadságig az mindenképpen megéri a 2 órát!


6. Ryan közlegény megmentése


A legtöbb nagy háborúmániás  elitista Hollywoodi szakíró és kritikus elélvezett ettől a drámai eposztól.

Én a magam részéről nem voltam tőle elájulva de azt el kell ismerni hogy top színvonal tetje rendezésben és filmélményben ez az alkotás. Számomra elég erősen túl voltak tolva bizonyos aspektusai de ez inkább forgatókönyvi hiba mint sem rendezői.

Lehengerlő de messze nem hibátlan darab.


5. Ready Player One


Ernest Cline 2011-es Ready Player One címre hallgató regénye adta az alapot ami alapján Spielberg egy hatalmas meglepetés Sci-fi-t vágott az arcunkba.

Minden várakozásomat minden tekintetben felülmúlta ez a film. A látvány a vágás mind nagyon rendben voltak és ami különösképpen tetszett az hogy nem vált gyerekessé vagy teátrálissá a film.4. Amistad


Egy méltánytalanul elfeledett Spielberg-film.

Fontos, erőteljes kordokumentum szép megoldásokkal, fényképezéssel és John Williams hátborzongatóan stílusos és színvonalas zenéivel  megvalósítva. A színészi játékok szinte kifogástalanok.

Meredek téma néhol vészesen hosszúnak érezhető,és igen nagyon megosztó, de számomra egy feledhetetlen filmalkotás egy sötét korszakról és annak hozadékáról.3. Bíborszín


Alice Walker Pulitzer-díjas könyvéből Steven Spielberg vitte vászonra ezt a nyers drámát mely 11 Oscar jelölést hozott neki ám egyet sem kapott meg!

Nem is tudom hogy a csodálatos megjelenítést mondjam elsőnek vagy azt a szintű pszihés reakcióözönt amit ez a film kivált mint okot hogy látni kell,de egy olyan szintű filmélményt kapunk ami garantáltan agydurrantó élmény.

Számomra zseniális kategória.


2. Kapj el ha tudsz


Frank története olyan erős hogy szavakat is nehéz rá találni. A nagyravágyó hamisítózseni aki a csekkeket úgy váltja be akár egy kaméleon, fél életét noha meneküléssel töltötte mindig meg akart állapodni.

Vérpezsdítő rendezés és játék kellő humor és dráma.

Már maga történet olyan erős hogy ha elképzeljük hogy ez tényleg megtörtént akkor a végjáték katartikus.


1. Schindler listája


Akárhányszor felmerül ez a film nekem mindig összeszorul a gyomrom. Tudom hogy klisé meg közhely meg minden de ez a film számomra nem csak egy film és nem csak Spielberg legjobb filmje.

Ez minden idők egyik legjobb filmje számomra méghozzá a dobogón van a helye.

Életre szóló filmélmény....