Top 13  Kubrick film

2020.11.29

Kevés hozzá fogható filmrendező volt és van jelenünkben is ,aki olyan szinten lett volna kegyeltje a Hollywoodot irányító hatalomnak mint ő! Mindössze 13 Nagyfilmet készített és nem érdemtelenül tartják minden idők egyik legjobb direktorának. Személy szerint egy zseninek tartom,de ugyan akkor az élete bizony komolyan hagyott kívánni valót maga után. Filmjei bár nem olyan sok volt neki szinte mind kultfilmes státuszba kerültek az idők folyamán,de pont amennyi a rajongója és értője, pont ugyan annyi az olyan is aki szerint egy senki, egy tehetségtelen ripacs volt aki az elit kapcsolatainak köszönhetett mindent, és a filmjei értéktelenek. A rajongói között is hatalmas az egyet nem értés abban hogy melyik is volt a legjobb filmje,személy szerint nekem is iszonyatos fejtörést okozott felállítani a sorrendet. Nem voltam és leszek rajongója ennek a megszállott filmesnek, de hogy az életműve kötelező minden filmszerető embernek az fix!


13. A gyilkos csókja (1955)

Killer's Kiss

A pályálya elején a szárnyát próbálgató rendező számomra nem éppen megkapó filmje. A koncepció nem volt rossz de sajnos a kezdők hibájába esett Kubrick is amikor túl sok belepofázást hagyott a studio fejeinek a saját dolgába.

Alapvetően a viszont a film legnagyobb hibája a dinamikai felépítettség. Néhol flegmán lekezeltnek,néha meg iszonyú hosszúnak lehetett érezni egyes szakaszokat.

10/6


12. Félelem és vágy (1953)

Fear and Desire

Debütálás. Az egyik legnagyobb próbatétel egy filmes szakember számára. Kubrick annyira nem szerette e filmjét hogy mindent elkövetett hogy senki ne lássa! Kultstátusza és a hatalmas sznobista hypeja az évtizedeken át tartó megnézhetetlenségéből fakadt,nem mintha ritkaszar film lenne de az tény hogy vannak vele gondok nem is kevés.

Az első és legfontosabb a forgatókönyv melyet egyszerűen nem sikerült elég éretten vászonra vinni. Ezt a koncepciót mondjuk átirva 5-6 filmként kellett volna megcsinálni.

10/6


11. Gyilkosság (1956)

Killing

Talán jobb helyezésre is érdemes lehetne ez a film de ez egy szubjektív lista. A film noir egyik klasszikusaként emlékezhetünk erre az igen összetett filmre.

Sok mondanivalót jó megoldásokkal sikerült megvalósítania a direktornak az atmoszféra az alakítások és a vágás is jól működik. A film humora és tartalmi felépítése egészen kiválóan működik. Mindent összevetve ez egy jó film megéri megnézni!

10/7


10. Spartacus (1960)

Spartacus

A korosztályomban lévők vagy a feletti évjárattal rendelkezők biztos hogy látták már e klasszikus történet feldolgozását Kirk Douglassal a fedélzeten.

A direktor első igazi megmérettetése volt ez az akkoriban jellemző hollywoody szuperprodukciók sorában. Kisfilmeket vagy hatalmas költségvetésű nagyfilmet készíteni nagyon nem ugyan az a kategória,és pont e miatt a legtöbb fan nem tartja igazi Kubrick filmnek!

10/7


9. Lolita (1962)

Lolita

A Lolita, amely Vladimir Nabokov azonos című könyvéből készült,és bár a könyvet nem olvastam sajnos a film maga szerintem egy jó alkotás.

A gyilkosság kapcsán említett összetettség itt is felfedezhető. Megvan a romlott pedofil sztory a fanyar humor is és persze egy két felkavaró jelenetsor is mely keményebb hangot üt meg.

Kubrick munkásságának egyik legmegosztóbb darabja a magukat értelmiségi filmkritikusok és filmes szakemberek szerint minden idők egyik legjobb filmje,az Orwelli vonalasok számára pedig csak egy közepes elnagyolt maszlag. Nekem bejött de az tény hogy hangulatfilm!

10/7


8. Acéllövedék (1987)

Full Metal Jacket

Alapvetően nem szeretem a háborús filmeket és a katonás megoldásokat! Túl messze áll tőlem mindaz a világ ami fegyverek által akar bármi féle megoldást hozni.

Ez a film azonban olyan perspektívában olyan alakításokkal és olyan erővel csapokodott arcon hogy az valami félelmetes volt.

Kihagyhatatlan kategóriának tartom és alapvetően nem azért mert az egész film zsenikategória lenne,mert nem az, de a kiképzéses részek olyan kontextusba vannak rakva hogy az hátborzongató!

10/7.5


7. A dicsőség ösvényei (1957)

Paths of Glory

Hiába nem vagyok oda a háborús filmek hangulatáért de ezt a filmet pár évente érdemes újranézni.

A háborúellenesség, az atmoszféra a politikai felhangok teljesen jól vannak kezelve.

A Humphrey Cobb azonos című regényéből készült film igen erősen rávilágít a világelit nézőpontjára és a felhasználható emberek ostobaságára is.

Minden egyes képkockával ahogy haladunk előre egy kicsit az ember lelke is megfeszül.

10/8


6. Mechanikus narancs (1971)

A Clockwork Orange

Kubrick legismertebb filmje és egybe minden idők egyik legjobb kultstátuszban lévő filmjeinek egyike.

Ehhez a rendkívül szürreális és egyedi koktélhoz Burgess könyve is kellett,de mindaz a tálalása az Orwelli új világrendnek ahogy és amilyen módon Kubrick vászonra vitte az szerintem párját ritkitja.

Technikailag ez egy olyan film amit én ugy gondolom hogy érteni kell, és aki nincsen képben a szimbolikával és a film sok összetevőjével anna messze nem lesz olyan ütős!

10/8


5. Ragyogás (1980)

The shining


Kubrick nem első olyan filmje volt amikor a forgatás után elmondták a stábtagok hogy komoly gondok lehetnek mentálisan a direktornál. Ez persze viccesen vagy túlzottan maximalistának tűnhet,de a valóságban tényleg többen is eljutottak oda hogy komolyan gondolták.

A film minden kockáján érződik hogy minden jelenetet meg próbált Kubrick kimaxolni minden szempontból. az alakítások zseniálisak ahogy minden más is.

Nehéz belekötni bármilyen szempontból.

10/8,0


4. Tágra zárt szemek (1999)

Eyes Wide Shut

Szinte nincs olyan rendező akinek ne lenn úgynevezett klasszikus illuminatusi vagy elitista filmje! Kubricknak az utolsó filmje se lett más!

Elképesztő atmoszféra és elképesztő betekintés az Olasz Holland Francia és Britt királyi és nemesi kastélyok világba rituális és áldozati kultuszaik világába!

Akik nem értik mit látnak azok számára egy elég vontatott és közepes alkotásnak tűnhet de aki tudja mit lát annak minden képkocka arany!

10/9


3. Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon

Szerintem ez Kubrick leginkább alul értékelt műve,pedig nagyon nem szolgált rá! Sokan nem is tartják igazi Kubricknak de szerintem meg benne van minden aminek benne kell lennie.

Elképesztően megrendezett és összerakott film.

A zene az atmoszféra a színészi alakítások mind top kategóriát képviselnek. Nem voltam soha nagy rajongója a kosztümös filmeknek de meg kell hagyni az utóbbi években kezd megváltozni a véleményem e kérdésben!

10/9


2. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni

 (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) (1964)

Peter George Red Alert című könyve alapján elkészített másfél órányi tömény polgárpukkasztás.

Hogy minden idők egyik legjobb filmje e? -igen.

Kevesen tudnak és mernek olyan műveket bevállalni amikben akkora nagy a bukás lehetősége mint mondjuk ebben  filmben.

10/9,5


1. 2001: Űrodüsszeia

2001: Sapce Odessy

Alapvetően nem vagyok egy nagy sci-fi hívő és ennek sok oka van. De amikor valaki készít egy olyan filmet ami nem csak sci-fi és nem csak egy film, hanem egy generációkon és korszakokon átívelő alkotás mely képes megállni a helyét évtizedek múltán is,akkor úgy gondolom hogy a rendező eléri a maximumot amit filmes elérhet.

Ez a film pontosan ilyen ,és bár nem ez a kedvenc filmem Kubricktól ,ezt tartom sok szempontból a legjelentősebbnek! Ezért van az első helyen.

10/9